ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının beklenmesiyle altının gramı, güne yatay bir seyirle başladı ve 2 bin 410 lira seviyesinde işlem görüyor.

Başkent'te simit fiyatı zamlandı Başkent'te simit fiyatı zamlandı

Altının Gram Fiyatı ve Piyasa Durumu

Dün altının ons fiyatındaki artışa paralel olarak yükselen gram altın, günü %0,3 artışla 2 bin 410 liradan tamamladı. Bugün de saat 09.50 itibarıyla aynı seviyede işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3 bin 970 lira, Cumhuriyet altını ise 15 bin 830 liradan alıcı buluyor. Altının ons fiyatı dün %0,3 artışla 2 bin 316 dolardan kapanırken, bugün ise 2 bin 317 dolardan işlem görüyor.

Fed'in Faiz Kararı ve Piyasa Beklentileri

Fed'in faiz kararı öncesinde piyasada belirsizlikler sürüyor. Yatırımcıların gözü, bugün açıklanacak olan yoğun veri gündemi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalarda. ABD'de son dönemde açıklanan karışık makroekonomik veriler, Fed'in faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair belirsizliği artırdı. Bugün açıklanacak olan "nokta grafiği"nin, olası faiz indirimlerinin boyutu ve zamanlamasına dair ipuçları vermesi bekleniyor.

TÜFE Verileri ve Piyasaların Tepkisi

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor. Powell'ın açıklamalarından, bankanın gelecekte atacağı adımlara ilişkin işaretler aranacak. Faiz kararı öncesinde para piyasalarında, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimali %57, kasımda ise %88 olarak fiyatlanıyor.

Takip Edilecek Diğer Veriler

Bugün yurt içinde özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu verileri takip edilirken, yurtdışında Fed'in faiz kararı, Powell'ın açıklamaları ve ABD enflasyon verileri öne çıkıyor. Teknik açıdan, altının ons fiyatında 2 bin 280 ve 2 bin 250 dolar destek, 2 bin 320 ve 2 bin 340 dolar seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.

Fed'in faiz kararları ve açıklamaları, küresel piyasalarda volatiliteye neden olabilirken, altın fiyatları üzerindeki etkisi de dikkatle izleniyor.

Editör: Burak Hakkı Polat