İstanbul serbest piyasada döviz kurları yeni rekor seviyelere ulaştı. Dolar, 32,9690 liradan, Euro ise 35,2470 liradan güne başladı. Gün içinde 33,04350 seviyesine ulaşan dolar/TL, yeni rekor seviyesini görerek dikkat çekti.

Serbest piyasada dolar 32,9670 liradan alınıp 32,9690 liradan satılırken, Euro 35,2450 liradan alınıp 35,2470 liradan satılıyor. Önceki gün, doların satış fiyatı 32,8850 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 35,2640 lira olmuştu.

Küresel Piyasalar Temkinli
Küresel piyasalarda ABD'de açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesiyle temkinli bir seyir izleniyor. Bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri yatırımcıların odağında yer alıyor. Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranmaya devam ederken, dün ABD'de yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin açıklamaları takip edildi.

ABD'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak beklentiler doğrultusunda yüzde 1,4 arttı. Bu oran, 2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük büyüme oranı olarak kaydedildi. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde, ülkenin yüzde 1,3 büyüdüğü öngörülmüştü.

Başkent'te taksi ücretlerine zam! Başkent'te taksi ücretlerine zam!

Analistler, büyüme hızının önceki çeyreğe göre yavaşladığını belirten bu verinin, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini güçlendirdiğini vurguladı. Bugün açıklanacak verilerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği öngörülüyor. ABD'de yılın ilk çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 3,3'ten yüzde 3,4'e, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye revize edildi.

Avrupa ve Asya Piyasaları
Avrupa borsalarında dün Almanya hariç negatif bir seyir hakimdi. Bugün ise gözler İngiltere'deki büyüme verilerine çevrildi. Analistler, Avrupa'da devam eden seçim belirsizliklerinin risk iştahını azalttığını ifade etti. Fransa'da yapılacak parlamento seçimlerinin ilk turunun pazar günü gerçekleştirileceği hatırlatıldı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasındaki gevşeme hızına dair sinyaller aranıyor ve ECB üyelerinin açıklamaları yakından takip ediliyor.

Asya pay piyasalarında ise pozitif bir seyir öne çıkarken, Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmeye devam etmesi dikkat çekiyor. Dolar/yen paritesi, dün dalgalı bir seyir izleyerek günü 160,78 seviyesinden tamamlarken, bugün 161,28'i test ederek yaklaşık son 38 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Parite şu sıralarda yüzde 0,1 artışla 161 seviyesinden işlem görüyor.

Editör: Burak Hakkı Polat