Kirasını ödeyemeyen emekli huzurevlerine başvuruyor Kirasını ödeyemeyen emekli huzurevlerine başvuruyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2. el otomobil satışları 2024 Mayıs ayında %20,62 oranında geriledi. 2023 yılının aynı ayında 741 bin 828 olan 2. el otomobil satışı, bu yılın aynı döneminde 588 bin 886 adede düştü. Genel olarak, 2. el taşıt satışları da bu dönemde 1 milyon 104 bin 572'den 920 bin 604'e geriledi.

Satış Rakamlarında Düşüş
Mayıs ayında otobüs ve motosiklet satışlarında hafif bir artış görülürken, diğer tüm motorlu kara taşıtları satışlarında düşüş yaşandı. Bu dönemde 15 bin 468 minibüs, 4 bin 259 otobüs, 142 bin 796 kamyonet, 18 bin 607 kamyon, 120 bin 420 motosiklet, 1830 özel amaçlı taşıt ve 28 bin 338 traktör satışı gerçekleşti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, otomotiv piyasasındaki performans kaybının giderek belirginleştiğini belirterek, "Türkiye'de yaklaşık 70 bin motorlu araç satıcısı var. Bu satıcılar, şahıslardan aldıkları araçları üzerine çok cüzi bir kar koyarak satıyorlar. Bankaların faiz oranlarını yükseltip, kredilendirmeyi düşürmeleri nedeniyle insanların bir kısmı faize yöneliyor. Diğer bir kısmı ise kredi bulamadığı için ikinci el araç alımı durağan hale geldi," dedi.

Krediye Ulaşımda Sıkıntı
Erkoç, 2. el otomobil satışlarında %75 oranında bir düşüş olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon araç alınıp satılıyordu. Bu rakamlar muhtemelen bu sene yakalanamayacak ve biz 2025'te de bu durumun en azından yılın ilk yarısında devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun ana nedeni krediye ulaşmadaki zorluklar. Bu da otomobil piyasasını durdurdu ve durağanlaştırdı," şeklinde konuştu.

Durma Noktasına Geldi
"Türkiye'nin iki önemli lokomotif sektörü varsa bunlardan biri inşaat, diğeri de otomotiv," diyen Erkoç, "En çabuk etkilenen piyasalar da otomotiv ve inşaat oluyor. Şu anda otomotiv ikinci elde tamamen durma noktasına geldi," ifadelerini kullandı.

Erkoç, araç almanın şu an için uygun bir zaman olduğunu belirterek, "Bundan sonra araç fiyatlarının yükseleceğini düşünüyoruz. Bunun sebebi ise Çin'den gelen araçlara uygulanan ÖTV oranının yükseltilmesi. Bu durum, ikinci el pazarını da etkileyecek. Ayrıca Avrupa'dan gelen araç fiyatlarının da artmasını bekliyoruz," dedi.

Editör: Burak Hakkı Polat