Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü… Türkçülülük günü ilk kez 1945 yılında 10 mahkum arasında kutlandı. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü adını aldı.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Türklüğün büyük değerlerini koruyarak ve onları gelecek nesillere aktararak, birlik ve beraberlik içinde daha güçlü bir gelecek inşa etmeyi hedefleyen Türkçülük Günü, her yıl 3 Mayıs tarihinde kutlanır. Türkçülük Günü, 3 Mayıs 1944 tarihinin anıldığı gündür. Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayişi"ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçüler Günü adını almıştır.

Deprem felaketinin ardından Hatay’daki son durum! Deprem felaketinin ardından Hatay’daki son durum!

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

3 Mayıs Türkçülük Günü ise Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944'teki duruşması sonrasında yaşanan gelişmeler sonucu ortaya çıktı.

Türk siyasetinde önde gelen 23 isim 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren dönemde, Türkçülük-Turancılık suçlamasıyla yargılandı.

3 Mayıs Türkçülük Günü, "Ankara Nümayişi"ni anmak için ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan tarafından kutlandı.

3 Mayıs, önemli bir siyasi çıkış olarak kabul ediliyor. Çünkü, Türkçülük ve Türkçüler dergi sayfalarından sıyrılıp bir 'taraf' olarak kendilerini göstermişlerdir.

Hüseyin Nihal Atsız ise 3 Mayıs hakkında, "3 Mayıs Türkçülüğün tarihinde bir dönüm noktası oldu. O zamana kadar yalnız duygu ve düşünce olan, edebî ve ilmî sınırları pek aşmayan Türkçülük, 1944 yılının 3 Mayısı’nda birdenbire hareket oluverdi... Önümüzdeki yüzyılın tarafsız tarihçileri 3 Mayıs’ın bir dönüm noktası olduğunu elbette teslim edeceklerdir.” değerlendirmesini yapmıştır.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ MESAJLARI

Türk Devleti'nin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milleti'nin teminatı ve istikbali gençliktir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.

Bölünme kabul etmez, kutsal bir bütün halinde Büyük Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz… (Alparslan Türkeş)

3 Mayıs büyük milletimizin ebediyete kadar yaşayacağına inanan Türk milliyetçilerinin yeniden doğuşudur. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.

Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset olur. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.

Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki: Onu vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk'ün ilk ve milli vazifesidir.

Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.

Her Türkçü, bulunduğu yerin görevini inançla yaparsa, Türkçülük ülküsü sağlamlaşır. Türklük güçlenir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.