Açıklama, ABD'nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Mike Hammer tarafından yapıldı.
Hammer, ülkenin doğusunda faaliyet gösteren "Müttefik Demokratik Güçler" adlı grubu IŞİD'in bir kolu olarak gördüklerini doğruladı.
ABD'li büyükelçi, ayrıca Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusuna destek olmak için ABD öncülüğünde çokuluslu bir misyonun bölgeye konuşlandırılacağını da sözlerine ekledi.
Söz konusu kararla beraber son dönemde Afrika'ya konuşlandırılması planlanan uluslararası misyon sayısı ikiye çıktı. Geçtiğimiz günlerde Mozambik'te de benzer bir misyonun kurulması kararlaştırılmıştı.
Portekiz 'IŞİD ile mücadele' için eski sömürgesi Mozambik'e asker gönderiyor
Kongo'da IŞİD varlığı
IŞİD'in bölgedeki varlığı "Müttefik Demokratik Güçler " (MDG) isimli silahlı gruba dayanıyor. Söz konusu grup, 20 yıldan uzun süredir Demokratik Kongo ve Uganda güçleriyle bir savaş yürütüyor. Kısa bir süre önce MDG'nin IŞİD ile ilişki içerisinde olduğu öne sürülmüştü.
MDG'nin zaman içerisinde ismini ve ideolojisini değiştirerek cihat yanlısı bir görünüm kazandığı ve "Tevhid ve Muvahhidler Şehri" ismini aldığı ifade ediliyordu.
IŞİD'in vilayet ilanıyla beraber, bu grubun tamamen IŞİD'e katıldığı belirtiliyor.
"Müttefik Demokratik Güçler" kimdir?
Başlangıçta Uganda'nın batısında kurulan ve zaman içerisinde Kongo'da da faaliyet gösterecek şekilde etki alanını genişleten yapılanma, birçok farklı grup ve topluluğun birleşmesiyle 1996'da kuruldu.
1980'li yıllarda da varlık gösteren Uganda'nın Kurtuluşu için Ulusal Ordu, Müttefik Demokratik Güçler, Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu gibi gruplar ve Tebliğ Cemaatine bağlı bazı kişilerin birleşmesiyle kurulan MDG, İslami eğilimli bir yapılanmaydı.
1970 yıllarına uzanan Tebliğ Cemaati varlığının grubun temelini oluşturduğu öne sürülmekle beraber, zaman içerisinde farklı ve çeşitli yapıların teşkil edildiği bölgede, silahlı grupların nihai olarak MDG çatısı altında bir ortaklığa gittiği biliniyor.
Kongo sınırını merkez edinen grup, Kongo içerisinde de varlık göstermeye başladı. Kongo başta olmak üzere birçok taraf, MDG'yi El Kaide, Eş Şebab gibi yapılarla irtibat halinde olmakla suçluyordu.
"Tevhid ve Muvahhidler Şehri" süreci ve IŞİD ilişkisi
Başlangıçta medya alanında pek fazla görünmeyen yapılanma, 2016 yılından sonra şahıs bazında görülmeye başlandı. Bu yılları takiben İslami retoriği daha fazla sahiplenen MDG'nin zaman içinde isim değiştirerek "Tevhid ve Muvahhidler Şehri" (TMŞ) adını aldığı belirtiliyordu. Ancak bu isim değişikliği resmi olarak açıklanmadı.
Yapılanmanın lider kadrosu Uganda asıllı olmakla beraber, tüm Doğu Afrika'yı ve kısmen Orta Afrika'yı içine alacak şekilde Svahili, Luganda, Arapça, Fransızca gibi dillerin de kullanıldığı göze çarpıyordu. Aynı zamanda MDG içerisinde bölgedeki Kenya, Tanzanya, Burundi gibi diğer devletlerden de savaşçıların olduğu biliniyordu.
Grup, bölgede sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirmekle de suçlanıyordu.
MDG'nin liderliğini halihazırda Şeyh Musa Baluku isimli kişinin yaptığı ifade ediliyor. Gruba dair ayrıntılı bilgiye erişmek ise, MDG'nin henüz diğer cihat yanlısı gruplar gibi dışa dönük bir propaganda faaliyeti olmadığı için mümkün değil.
Gruba yönelik son saldırılarda, MDG kamplarında IŞİD'e bağlı yapıların bastığı materyallere ulaşılmıştı. Buna ek olarak gruba IŞİD tarafından üst düzey isimlerin gönderildiği de öne sürülüyordu. Zaman içerisinde IŞİD'in MDG üzerinden bölgede varlık göstermeye başlayacağı tahmin ediliyordu.
Yapılanmanın 2017 yılında yayınladığı bir videoda, Arapça konuşan Tanzanyalı bir grup üyesine yer verilmişti. Bu videoda MDG üyesi, insanları "Orta Afrika'daki İslam Devleti'ne" katılmaya çağırıyordu. Grubun son yıllardaki değişimini teyit eden en yaygın delillerden biri de bu video oldu.