SİYASET

AKP'nin sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yeni yasa taslağı hazır

AK Parti, sahipsiz sokak hayvanları için hazırladığı 8 maddelik yasa taslağını tamamladı. Taslak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve ardından muhalefete iletilecek. İşte detaylar...

AK Parti, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili 8 maddelik bir yasa taslağını tamamladı ve önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmayı planlıyor. Ardından taslak metin olarak muhalefet partilerine götürülecek. Son AK Parti MYK toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumda, uyutma yönteminin sokak hayvanlarının hem insanlara hem de birbirlerine zarar vermesini engellemek için en uygun yöntem olduğu vurgulandı. Erdoğan, "Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım. Bu haliyle çalışın" talimatını verdi.

Öncelik Saldırgan Olanlarda
Taslak, Hayvanları Koruma Kanunu’nda 8 maddede değişiklik öngörüyor. Kanunun 3. maddesine "sahipsiz sokak hayvanı" tanımı eklenecek ve 6. maddede köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılmasıyla ilgili genel hükümler sıralanacak. Şikâyet edilen, emniyet ya da belediye tarafından bilinen, çeteleşmiş, saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak. Mahallelerde vatandaşlar tarafından bilinen ve beslenen zararsız köpekler ise kısırlaştırılmak şartıyla sokakta kalmaya devam edecek.

'İtlaf' Yerine 'Ötenazi'
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, kanunun 13. maddesinde yapılacak değişiklikle, barınak koşullarında yaşamını devam ettiremeyecek durumda olan hasta ve saldırgan köpeklere ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenlere ötenazi (iğneyle uyutma) uygulanacak. Sahiplendirilen hayvanlar ise çiple takip edilecek.

Bakanlık Devrede Olacak
Yasanın "denetim" ile ilgili 17. maddesinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecek. Belediyelerin sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda valilikler ve Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girecek. Yeni yönetmelikle barınaklara standardizasyon getirilecek ve denetim kurala bağlanacak. Teklifin haziran ayında Meclis’e sunulması ve temmuz ayında Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanıyor.