Ankara Barosu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından katalog suçlar gerekçesiyle Instagram'a getirilen erişim engeli kararını mahkemeye taşıdı. Barodan yapılan açıklamada, bu kararın temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine ve yasal sınırları aştığına dikkat çekildi.

Ankara Barosu'nun konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iletişimin insanların hayatında vazgeçilmez bir yer tuttuğu vurgulanarak, Instagram'ın kapatılmasının haber alma, iletişim ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi tavizsiz şekilde korumaktayız" "Mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi tavizsiz şekilde korumaktayız"

"İletişim, toplumsal bir varlık olan insanın güncel yaşantısının vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsanlar, haberi gerek kaynağından gerekse sosyal medyadan öğrenmeyi tercih etmektedir. Dolayısıyla Instagram'ın kapatılması, birçok açıdan yararlı paylaşımlara engel olacağı gibi kişilerin iletişim, haber alma ve düşüncelerini ifade etme özgürlüklerini de kısıtlayacaktır. Başkanlığın re'sen uyguladığı erişimin tamamen engellenmesi kararı, temel hak ve özgürlükleri ihlal eden ve yasal sınırları aşan niteliktedir. Erişimin engellenmesi düzenlemesi, Numerus Clausus (sınırlı sayı) ilkesi gereği, kanunda belirtilen maddelerle sınırlı olarak yapılabilir. Anayasaya ve hukuka aykırı olan bu karara karşı, Ankara Barosu olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açmış bulunmaktayız."

Editör: Haber Merkezi