DÜNYA

Biden Türkiye’ye teşekkür etti!

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arabulucuğunda ABD ile Rusya arasında rehine takası gerçekleştirildi. ABD Başkanı Biden, takas hakkında "Müttefikimiz Türkiye'ye çabaları için minnettarım.” Dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arabulucuğunda ABD ile Rusya arasında rehine takası gerçekleştirildi. ABD Başkanı Biden, takas hakkında "Müttefikimiz Türkiye'ye çabaları için minnettarım.” Dedi.

ABD ve Rusya, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda Ankara'da rehine takası gerçekleştirildi.

Takas edilen 7 ülkenin cezaevlerindeki 26 tutuklu arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershkovic ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da yer aldı.

Mahkumlar arasında en dikkat çeken isim ise Kremlin muhalifi İngiltere ve Rusya çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza.

Tamamlanan takas operasyonu hakkında Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler yer verildi: "Bugün (1 Ağustos), yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 şahsın karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Takas operasyonu kapsamında; ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam yedi uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, üç rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlanmıştır.

​Müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yürütülmüştür.

Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir"

BİDEN: TÜRKİYE'YE ÇABALARI İÇİN MİNNETTARIM

ABD Başkanı Biden, tarihi rehine takası hakkında açıklamalarda bulundu.

Biden şunları söyledi: "Bugün, Rusya'da haksız yere hapsedilen üç Amerikan vatandaşı ve bir Amerikan yeşil kart sahibi nihayet evlerine dönüyor: Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza.

Özgürlüklerini güvence altına alan anlaşma bir diplomasi başarısıydı. Toplamda, aralarında beş Alman ve kendi ülkelerinde siyasi tutuklu olan yedi Rus vatandaşının da bulunduğu 16 kişinin Rusya'dan serbest bırakılmasını sağladık. Bu kadın ve erkeklerden bazıları yıllardır haksız yere tutuluyor. Hepsi de hayal bile edilemeyecek acılara ve belirsizliğe katlandı. Bugün, çektikleri ıstırap sona erdi.

Bu sonuca ulaşmak için zorlu ve karmaşık müzakereler boyunca bizimle birlikte duran müttefiklerimiz Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye de dâhil olmak üzere, minnettarım.

Bu, dünyada güvenebileceğiniz dostlara sahip olmanın neden hayati önem taşıdığının güçlü bir örneğidir. İttifaklarımız Amerikalıları daha güvenli kılmaktadır"