ASAYİŞ

Bilişim suçlarına "SİBERGÖZ-45" operasyonu!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde “Yasa Dışı Bahis, Nitelikli Dolandırıcılık, Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Bilişim Sistemine Girme” suçlarına yönelik jandarma tarafından düzenlenen “SİBERGÖZ-45” operasyonları hakkında bilgi verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde gerçekleştirilen "SİBERGÖZ-45" operasyonları kapsamında yasa dışı , nitelikli dolandırıcılık, çevrimiçi çocuk müstehcenliği ve bilişim sistemine girme suçlarına karıştığı tespit edilen 38 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bu operasyonlar sonucunda, şüphelilerin hesaplarında toplam 63 milyon 500 bin TL işlem hacmi olduğu belirlendi.

Bakan Yerlikaya, siber suçlarla mücadelede Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 7 gün 24 saat görev başında olduğunu vurguladı. Koordinasyonla yürütülen operasyonlar şu illerde gerçekleştirildi: Kayseri, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya, Afyonkarahisar, Mardin, Gaziantep, Sakarya, Samsun, Bursa, Yozgat, Şanlıurfa, Kırklareli, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Manisa ve Muğla.

Operasyon Detayları:

Kayseri: Kayseri merkezli İzmir, İstanbul ve Adana'da yapılan operasyonlarda, alışveriş siteleri üzerinden piyasa değerinin altında ilan vererek dolandırıcılık yapan 5 şüpheli yakalandı.

Antalya: Antalya merkezli Afyonkarahisar, İstanbul ve İzmir'de, sosyal medya platformları üzerinden "Yatırım yoluyla yüksek kazanç vaadi" ile dolandırıcılık yapan 5 şüpheli gözaltına alındı.

Mardin: Mardin merkezli İstanbul ve Gaziantep'te, yurt dışı kaynaklı internet siteleri üzerinden yasa dışı oynatılmasına aracılık eden 8 şüpheli yakalandı.

Sakarya ve Samsun: Bu illerde, kişisel verileri sorgu panelleri aracılığıyla satan ve internet sitelerinde paylaşan 13 şüpheli gözaltına alındı.

Diğer İller: Ankara, Kocaeli, Manisa, Kırklareli, Balıkesir ve Muğla'da, çocuklara ait cinsel içerikli fotoğraf ve videoları bilgisayarlarına depolayan veya paylaşan 7 şüpheli yakalandı. Bu çalışmalar, CPS (Çocuk Koruma Sistemi) ve NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Operasyonlar sonucunda ruhsatsız tabancalar, çok sayıda bilgisayar, telefon, SIM kart, taşınabilir bellek ve banka/kredi kartlarına el konuldu. Bakan Yerlikaya, operasyonları gerçekleştiren jandarma ekiplerini tebrik ederek, vatandaşların dualarının kendileriyle olduğunu belirtti.