Dünyaca ünlü Fransız aktris ve hayvan hakları savunucusu Brigitte Bardot, Türkiye'deki sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin geri çekilmesi için Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı.

Brigitte Bardot Vakfı'nın kurucusu olan 89 yaşındaki ünlü isim, Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektupta "Türkler, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşama konusunda hem turistleri hem de hayvan severleri mutlu eden bir örnek oluşturmuştur.

Türkiye'nin en sadık dostlarımız olan bu duyarlı varlıklara karşı acımasızlığından ötürü kötülenecek ve eleştirilecek bir ülke hâline gelmesine izin vermeyin" ifadelerini kullandı.

Mektupta Bardot Türkiye'deki sokak kedileri ve köpeklerinin şu ana dek "halkla uyum içinde" yaşadığını belirtti. Erdoğan'a yazdığı mektupta ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Teğmenlerin 3 yıl önceki kılıçlı görüntüleri: “3 yılda ne değişti” Teğmenlerin 3 yıl önceki kılıçlı görüntüleri: “3 yılda ne değişti”

Acımasız olmanın yanı sıra, öldürmek ve yakalamak, çok fazla sayıda olan başıboş köpek ve kedi sorununu daha da kötüleştirerek, ters etki yaratan önlemler olacaklardır. Konuyla ilgili tüm uzmanlar bu noktada hemfikirdir ve bir ülkenin imajı ile hayvanlarına nasıl davrandığı arasında kuvvetli bir ilişki vardır.

22 Ağustos 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, Genel Yorum 26'da çocukların her türlü aile içi şiddetten ve hayvanlara uygulanan şiddetten korunması çağrısında bulunmuştur.

Toplum içinde yaşayan sokak hayvanlarının yakalanması, hapsedilmesi ve ötenazi uygulanması bu şiddet türlerinden biridir!

ABDULLAH GÜL'E DE MEKTUP YAZDI

Fransız aktris, 2012 yılında da Türkiye'deki Hayvanları Koruma Kanun Tasarısı çerçevesinde hayvanların toplanması ve "doğal parklara" sevkİyatı konusundaki düzenlemeden duyduğu endişeyi bildirmek için dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazmıştı.

Türkiye kamuoyunda sokak hayvanlarına "ötanazi" yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün gece TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 42 saati aşan görüşmeler sonucunda kabul edildi. Teklif, TBMM Genel Kurulu'nda da onaylandığı takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasına sunulacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda verdiği sayıya göre 4 milyon civarında sokak köpeğinin öldürülmesine imkân tanıyacak tartışmalı düzenlemeye hayvan hakları savunucularının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve muhalefet partileri de karşı çıkıyor. 

Editör: Burak Hakkı Polat