Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic’i İstanbul'da misafir etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyaretin detaylarını sosyal medya platformu X'deki hesabından yayınladı. İşte ziyaretin detayları...

"Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic’i İstanbul’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duydum. Bağımsızlığının ilanından bu yana Türkiye olarak Bosna-Hersek’in her daim yanında olduk ve olacağız.

Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik güçlü desteğimizi de kararlılıkla sürdürmekteyiz. Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu üyeliğimiz ve EUFOR Althea Harekâtındaki mevcudiyetimizle hem Bosna-Hersek’in hem de bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlıyoruz. Bosna-Hersek’te tüm kesimlerin katılımıyla geniş tabanlı bir toplumsal uzlaşının ve barış içinde bir arada yaşama anlayışının hâkim kılınmasının önemi ve değeri açıktır.

Ümit Özdağ'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na zehir zemberek sözler! Ümit Özdağ'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na zehir zemberek sözler!

Geçmiş tecrübeler ışığında, Bosna-Hersek’te yaşanabilecek herhangi bir menfi gelişmenin, tüm Balkanlar’ın istikrarına tehdit oluşturacağı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Dost ve kardeş Bosna-Hersek’e yaklaşımımızın temelinde tarihî ve kültürel bağlarımızın yanı sıra bu anlayış yatmaktadır. Görüşmemizde Bosna-Hersek’le ikili ilişkilerimizi derinleştirmek amacıyla atılacak adımlar üzerinde de durduk. Karşılıklı ticareti artırma noktasında yapılabilecekler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Saraybosna-Belgrad Otoyolu’nun yapımına ilişkin çalışmaları da bu kapsamda ele aldık. Projenin bir an evvel tamamlanmasına dair temennimi Sayın Başkan’la paylaştım. Enerji ve altyapı başta olmak üzere Bosna-Hersek’in kalkınmasına yönelik projelere destek vermeye devam edeceğimizi de bu vesileyle kıymetli kardeşime aktardım. Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak anlaşmayı yakın zamanda imzalayarak halklarımız arasındaki beşerî münasebetleri daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Askerî ve güvenlik alanındaki iş birliği de gündemimizde yer aldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Mayıs ayında alınan kararla 11 Temmuz, 1995 Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Uluslararası Günü ilan edildi. Türkiye, alınan kararı eş sunucu olarak destekledi. Bu temelde biz de 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü olarak ilan ettik. 90’lı yıllarda Bosna-Hersek’te dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen katliamın bir benzerini maalesef bugün Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa Soykırımı’nın failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse Gazze’de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir."

Editör: Haber Hergün