GÜNDEM

DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden yerli deprem uyarı sistemi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, üç yıl önce başlattıkları yerli deprem uyarı sistemi projesini tamamladı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projenin sonuna gelindiğini ve önümüzdeki ay başlayacak olan deneme süreci hakkında bilgi verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, üç yıl önce başlattıkları İzmir için yerli deprem uyarı sistemi projesinin sonuna gelindiğini açıkladı. Prof. Dr. Sözbilir, projenin tamamlanmasının ardından önümüzdeki ay başlayacak olan deneme sürecine ilişkin detayları paylaştı.

Sözbilir, projenin Üniversitenin öz kaynaklarıyla desteklenen bir proje olduğunu belirterek, mühendislik fakültesi bünyesinde jeoloji, jeofizik, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümlerinden oluşan bir ekip tarafından üç yıl boyunca çalışıldığını ifade etti. Bu süreçte, yazılı, tasarım ve mekanizma açısından tamamen yerli ve yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdiklerini belirten Sözbilir, önümüzdeki ay başlayacak olan 6 aylık deneme sürecinde İzmir'deki farklı lokasyonlardaki 12 AFAD istasyonuna bu sistemi yerleştireceklerini aktardı.

Bu sistemin, depremin 16 saniye öncesinden bilinmesini sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, sistemin olası depremlerle ilgili saniye saniye bilgi aktaracağını vurguladı. Ayrıca, daha önce İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi yerlerde kurulan benzer sistemlerin başarısından da bahsederek, Türkiye genelinde bu tarz sistemlerin daha yaygın olarak kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Sözbilir, ayrıca son 100 yılda Türkiye genelinde kırılmayan çok sayıda fay hattı bulunduğunu hatırlatarak, bu fayların deprem potansiyellerini araştırmak üzere bir proje başlatıldığını ifade etti. Türkiye'deki fay hatlarının incelenmesi ve deprem riskinin belirlenmesi için yaklaşık 100'e yakın bilim insanının 14 üniversiteden oluşturduğu bir ekip tarafından çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Son olarak, İzmir'deki fay hatlarına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, 17 fayın büyük deprem riski taşıdığını ve özellikle Tuzla Fayı'nın 2 bin yıllık deprem üretme aralığı olduğunu vurguladı. Bu nedenle, kentsel dönüşümün önemine değinerek, deprem konutlarının deprem öncesinde yapılmasının önemine vurgu yaptı.