EKONOMİ

Dolar/TL güne yükselişle başladı: Piyasalarda karışık seyir hakim

Dolar kuru en son ne kadar oldu? İşte bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum.

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 32,5630 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL 34,90 seviyesinde bulunurken, sterlin/TL ise yüzde 0,1 düşüşle 41,4870'den işlem görmekte. Dolar endeksi, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 105,4 seviyesinde bulunuyor.

Küresel piyasalarda, ABD'de hem tüketici hem de üretici enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesine rağmen karışık bir seyir izleniyor. Bugün yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşmiş durumda. Çarşamba günü açıklanan ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayıs ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,3 artışla beklentilerin altında kalmıştı. Dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,2 ile piyasa tahminlerin altında artış gösterdi.

Enflasyonun yavaşlamasına karşın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin duruşunu koruması, risk algısının güçlü kalmasına neden oluyor. Bununla birlikte, dün açıklanan ÜFE verilerinin beklenenden daha hızlı yavaşlamasıyla, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın eylülde faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 74'e, kasımda ise yüzde 86'ya yükseldi.

Fed yetkililerinin projeksiyonları bu yıl için her ne kadar bir faiz indirimi beklentisi olduğunu gösterse de, piyasalar olası bir faiz indiriminin ardından bankanın aralık ayında ikinci bir faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 90 ile fiyatlıyor. Analistler, ABD'de açıklanan verilerin, enflasyonla mücadele kapsamında sıkı duruşun meyvelerinin alındığını gösterdiğini belirterek, gelecek dönemde açıklanacak makroekonomik verilerin, ekonomide yavaşlama sinyalleri verip vermeyeceğinin yakından takip edileceğini ifade etti.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi ve uluslararası yatırım pozisyonu takip edilecek. Yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri izlenecek. Teknik açıdan, dolar endeksinde 106 ve 107 seviyeleri direnç, 105 ve 104 seviyeleri ise destek olarak öne çıkıyor.