Tanınmış sosyal psikoloji profesörü Erol Güngör, 38 yıl önce bugün vefat etti. Prof. Dr. Güngör, 44 yıllık ömrüne telif ve çeviri 18 eser, Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği gibi birçok ünlü dergide çok sayıda yazı sığdırdı.
Sosyal psikoloji alanında önemli eserlere imza atan, Türk fikir ve kültür hayatının hatırlanan isimlerinden olan Erol Güngör, 25 Kasım 1938’de Kırşehir’de dünyaya geldi. Gençlik yıllarında Türk milliyetçiliğinin sembol ismi Ziya Gökalp’ten hayli etkilenen Güngör, 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk bölümüne kaydolduktan sonra, burada hocası şair ve yazar Fethi Gemuhluoğlu vasıtası ile Mümtaz Turhan’la tanıştı. Türkiye’de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatan ve sosyal psikoloji alanında çalışmaları olan Mümtaz Turhan hocanın teşvikiyle hukuk fakültesinden ayrılan Erol Güngör, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kaydoldu. Bu fakülteden 1961 yılında mezun olan Güngör, Tecrübî Psikoloji yani deneysel psikoloji kürsüsünde asistan oldu.
Fransızca ve İngilizce de öğrenen Güngör, Türkiye’de yeni bir bilim dalı olan Sosyal Psikoloji alanına yönelerek Bu disiplinin önemli eserlerinden Krech ve Crithfield’in “Sosyal Psikoloji” kitabını Türkçeye kazandırdı. “Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon” adlı teziyle 1965’te doktor olan Güngör, 1966’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Colorado Üniversitesi’nde tanınmış sosyal-psikolog Kenneth Hammond’un daveti üzerine ABD’ye gitti. Colorado Üniversitesi’nde “Davranış Bilimleri Enstitüsü”nde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katılarak sosyal-psikoloji ders ve seminerleri verdi. “Şahıslar arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü” konulu teziyle 1970 yılında doçent olan Güngör, akademik çalışmaları ile birlikte çeşitli dergilerde yazılar yazmayı sürdürdü.
Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında görev alan Güngör, 1978 yılında “Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar” adlı teziyle profesör oldu. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından 1982’de Konya Selçuk Üniversitesi’ne rektör tayin edilen Güngör, görevi esnasında 24 Nisan 1983’te geçirdiği bir kalp krizi sonucunda vefat etti. Ardından Zincirlikuyu mezarılığına defnedildi.
TELİF VE ÇEVİRİ 18 ESERİ 44 YILLIK ÖMRÜNE SIĞDIRDI
Geleneği; halk, kültür, din ve şahsiyet ile yorumlayan, değişimlere açık muhafazakar fikir dünyasıyla tanınan Prof. Dr. Güngör, “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” başta olmak üzere, büyük bir kısmı Türk toplumunun Tanzimat’tan itibaren yaşadığı kimlik ve kültür tartışmalarına yönelik telif ve çeviri 18 esere imza attı.
Erol Güngör’ün yazıları Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği, Töre, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Millî Eğitim ve Kültür, Millî Kültür, Konevî, Toprak ve Diriliş dergileri ile, Millet, Her Gün, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Yol, Ayrıntılı Haber, Yeni İstanbul ve Orta Doğu gazetelerinde yayımlandı.