Tunus, Etiyopya'nın baraj rezervuarının tartışmalı ikinci dolumunu başlattığını açıklamasının ardından, BM Güvenlik Konseyi'ni Perşembe günü Mısır ve Sudan'ın Etiyopya ile Nil üzerindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) konusundaki sert anlaşmazlığını görüşmek üzere toplantıya çağırdı .

Tunus ayrıca Güvenlik Konseyi'ne Etiyopya'yı Nil barajının rezervuarını doldurmasını durdurmaya çağıran bir karar taslağı sundu.

Bir diplomatik kaynak AFP'ye verdiği demeçte , Tunus'un toplantıyı, Etiyopya'nın Pazartesi günü barajı tek taraflı olarak doldurmaya başladığına dair açıklamasını kınayan Mısır ve Sudan'ın talebi üzerine çağırdığını söyledi .

Her iki ülke de Etiyopya'yı barajın işletilmesi ve rezervuarının doldurulması konusunda bağlayıcı bir anlaşma imzalamaya çağırdı.

Etiyopya buna direnerek Mısır ve Sudan'ı Nil'i "tekelleştirmeye" çalışmakla suçladı . Addis Ababa, diğer Arap ülkelerini de konuya "müdahale etmekle " suçladı .

AFP tarafından görülen Tunus karar taslağının metni , üç ülkeyi müzakereleri sürdürmeye ve altı ay içinde doldurma konusunda bir anlaşmanın ayrıntılarını tamamlamaya çağırıyor.

"Üç ülkeyi müzakere sürecini tehlikeye atabilecek herhangi bir açıklama yapmaktan veya herhangi bir eylemde bulunmaktan kaçınmaya ve Etiyopya'yı GÖRH rezervini tek taraflı olarak doldurmaya devam etmekten kaçınmaya çağırıyor."

Ancak Fransa'nın BM büyükelçisi geçen hafta yaptığı açıklamada, konseyin tüm tarafları bir araya getirmekten ve "onları müzakerelere geri dönmeye teşvik etmekten" başka bir şey yapabileceğini söyledi.

ABD'den Ukrayna'ya "Rusya'ya saldırı" izni! ABD'den Ukrayna'ya "Rusya'ya saldırı" izni!

İLİŞKİLİ

Nil baraj anlaşmazlığında Mısır, Etiyopya ve din

derinlemesine

Faysal Ali

06 Temmuz 2021

Karar taslağının oylaması için bir tarih belirlenmedi ve diplomatik kaynaklar, Perşembe günkü toplantı kadar erken olmayacağını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry daha önce BM'ye verdiği bir notta müzakerelerin çıkmazda olduğunu söyledi ve Etiyopya'yı "bir anlaşmaya varmak için toplu çabalarımızı baltalayan bir uzlaşmazlık politikası benimsemekle" suçladı.

Kahire, Shoukry ve Sudanlı meslektaşı Mariam al-Mehdi'nin Güvenlik Konseyi görüşmeleri öncesinde New York'ta bir araya geldiklerini ve Etiyopya'nın hareketini "kesin olarak reddettiklerini" yinelediklerini söyledi.

Kahire ve Addis Ababa arasındaki ilişkiler, GÖRH'nin inşasının bir sonucu olarak son on yılda buz gibi olurken, Tigray çatışmasının mültecileri sınırın ötesinden Sudan'a göndermesi nedeniyle Etiyopya ve Sudan arasındaki gerilimler de arttı.

Mısır, su ihtiyacının %90'ından fazlası için Nil'e bağlı ve GÖRH'nin potansiyel olarak feci sonuçlar doğuracak şekilde su arzını ciddi şekilde azaltacağından korkuyor; Sudan ise GÖRH'nin Nil'deki kendi barajlarının işleyişini etkileyebileceğini ve milyonları açığa çıkarabileceğini söylüyor. vatandaşlarını sel riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Editör: Haber Merkezi