GÜNDEM

Fırat Çakıroğlu şehadetinin 9. yılında unutulmadı

EGE Üniversitesi (EÜ) Kampüsü'nde, 9 yıl önce PKK'lı teröristlerin bıçaklı saldırısı sonucu şehit olan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu, şehit edilişinin 9. yılında rahmetle anılıyor.

Bugün, Fırat Çakıroğlu'nun ölüm yıl dönümü. 
Ege Üniversitesi'nde 20 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen kavga, Türkiye'nin hafızasında derin bir iz bıraktı. Fırat Çakıroğlu'nun hayatı, sadece ülkücü camianın değil; tüm Türkiye'nin ortak acısı haline geldi. 
Günümüzde bile Fırat Çakıroğlu'nun adı, gençlerin arasında toplumsal hafızada önemli bir yer işgal ediyor. Olayın üzerinden geçen yıllara rağmen, ailesi ve sevenleri adalet arayışlarını sürdürüyor.
Fırat Çakıroğlu'nun anısını yaşatmak ve benzer acıların tekrarlanmaması için toplumun birlik ve dayanışma içinde olması önem taşıyor.

FIRAT ÇAKIROĞLU KİMDİR?

Çakıroğlu, 1 Ocak 1991 tarihinde Konya'nın Akşehir ilçesinde dünyaya geldi. Babası Fuat Mahir Çakıroğlu ile annesi Özlem Çakıroğlu'nun tek çocuğuydu. 1996 yılında öğretmen olan annesi nedeniyle Diyarbakır'da ilkokul yıllarını geçirdi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisiydi. Aynı fakültede formasyon dersleri alan Çakıroğlu, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu idi.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ

EÜ'de 20 Şubat 2015'te çıkan kavgada Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

Çakıroğlu'nu bıçakla öldürdüğü öne sürülen Sosyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Nurullah Semo, tutuklanmıştı. Semo, "kasten öldürmek" ve "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmış, karar Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

Olay anında Nurullah Semo'nun yanında olduğu ve öldürme eylemine iştirak ettiği öne sürülen Cihat Babatonguz hakkında da dava açılmıştı.

İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ocak'ta, Cihat Babatonguz'a, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütü faaliyeti kapsamında kasten öldürmek" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve terör örgütü adına faaliyette bulunmak suçlarından 15 yıl hapis cezası vermişti. Karar, istinafta hukuka uygun bulunmuştu.