DÜNYA

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turu başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Meclisi feshederek karar verdiği erken genel seçimlerde ilk tur oylamaları başladı.

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk tur oylamaları, 30 Haziran Pazar günü yerel saatle 08.00'de başladı. Ülke genelinde yaklaşık 49,5 milyon seçmen, 577 milletvekilini belirlemek üzere sandığa gidiyor. Oy verme işlemi, Paris gibi büyük kentlerde 20.00'ye kadar devam edecek.

Fransa'nın 68 milyon 400 bin nüfuslu ülkesinde, 4 bin 9 milletvekili adayı yarışıyor. İlk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, 7 Temmuz'da yapılacak ikinci tura katılacak. Mecliste salt çoğunluğu elde etmek için parti veya ittifakların 289 milletvekiline ulaşması gerekiyor.

Seçim yarışında öne çıkan ittifaklar arasında, Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Rönesans'ın oluşturduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN), ve sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı yer alıyor. Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisi lideri Eric Ciotti ve bazı LR adayları da RN ile ittifak yaparak seçime katılıyor.

Anketlere göre, aşırı sağcı RN'nin seçimlerde güçlü bir performans sergilemesi bekleniyor. Les Echos gazetesi için yapılan bir anket, RN'nin ulusal oyların %37'sini kazanabileceğini gösteriyor. BFM TV'nin anketi ise RN'nin 260-295 sandalye kazanarak mutlak çoğunluğu elde edebileceğini tahmin ediyor. Öte yandan, Jean-Luc Mélenchon'un liderliğindeki sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) %28'de, Macron'un merkezci blok ise %20'de kalıyor.

Seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak ve resmi sonuçlar daha sonra açıklanacak. Fransa'daki bu erken seçimler, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk endişelerini artırmış durumda. Cumhurbaşkanı Macron, kararını "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik" sözleriyle savunmuştu. Ancak bu karar, 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde alınması nedeniyle eleştirilmişti.