DÜNYA

Gagavuzlar, Ukrayna'dan Haklarını Talep Ediyor

Ukrayna’da yaşayan Gagavuz Türkleri, bu ülkenin bir parçası olduklarını belirterek, Sonbaharda yapılacak yasa değişikliğinde kendilerinin "Yerli halk" olarak tanınma talebinde bulundular. Ukrayna hükümeti ise olaya sıcak baktığı öğrenildi.

Ukrayna Gagavuz Türkleri Birliği Başkanı Yuriy Dımçoğlu, parlamento tarafından kabul edilen “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasaya Gagavuz Türklerinin de dahil edileceğini bildirdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Dımçoğlu, söz konusu değişikliğin yasa tasarısına dahil edilmesi için başvuruda bulunduklarını duyurdu. Gagavuz Türklerinin Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanınmasına dair değişikliklerin sonbaharda yapılmasını söz verildiğini belirten Dımçoğlu, “Kırımçaklar, Kırım Tatarları ve Karaimler için çok mutluyum. Fakat Gagavuz Türkleri de yerli halk. Burada 250 yıldan uzun süredir yaşıyoruz. Kendi devletimize sahip olmadığımız için Ukrayna’nın yerli halkı tanımına tamamen uyuyoruz.” diye konuştu.

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Parlamentosu, geçen hafta, “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasasını kabul etti. Yasa için 325 milletvekili “evet” oyu kullandı. Söz konusu yasa ile Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor. Yasanın kabul edilmesini yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, İlgili yasanın kabul edilmesi, Kremlin’in Kırım hakkındaki mitlerini tamamen yıkarak, Kırım’ın Rus işgalcilerden kurtarılma anını yaklaştırıyor” ifadeleri kullandı.

GAGAVUZ TÜRKLERİ

Gagavuz Türkleri, bugünkü Moldova Cumhuriyeti’nde, başta Gagavuzya olmak üzere kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan’da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan bir Türk topluluğu.Bizans yazılı kaynaklarında Oğuzlar 11. yüzyılda Tuna nehrini geçip Balkanlardaki Makedonya, Paristrione, Yunanistan ve Bulgaristan’da yerleşen göçebe boyları olarak kaydedilmiştir.

11. yüzyılda Balkanlara göç eden Gagavuzlar Ortodoks Hristiyanlığını kabul etmişler ve daha sonra Osmanlı yönetimi altında kalmışlardır.