GÜNDEM

Hamsi gazı nedir, yenilen hamside ortaya çıkar mı?

Rusya’nın Soçi açıklarında Sarıyer-Rumeli Feneri’ne bağlı Eminoğulları 4 balıkçı teknesinin 6 mürettebatı, teknenin ambar kısmında çalışırken hamsi gazından zehirlendi. Bunun üzerine hamsi gazıyla ilgili pek çok soru sorulmaya başlandı. İşte hamsi gazı hakkında detaylar...

Ünye Limanı’ndan ayrılan ve 30 mürettebatı bulunan Eminoğulları 4 adlı balıkçı teknesi, Rusya’nın Soçi açıklarında balık unu ve yağı fabrikalarına hamsi avlamak amacıyla avlanmaya başladı. Sarıyer-Rumeli Feneri’ne bağlı Eminoğulları 4 balıkçı teknesinin 6 mürettebatı, teknenin ambar kısmında çalışırken hamsi gazından zehirlendi.

Hamsi gazı, hamsinin sindirim sisteminde bulunan ve insanlarda zehirli etkilere neden olan bir gazdır. Bu gaz, özellikle hamsinin bozulmuş veya taze olmayan şekilde tüketilmesinden kaynaklanır. Bakteriler tarafından üretilen bu gaz, hamsinin sindirim sisteminde meydana gelir.

Hayvansal yağların transesterifikasyon denilen bir işlemle işlenmesiyle üretilen bir alternatif yakıtlar bulunuyor. Biyodizel denilen bu yakıtlar, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün. Yani yiyeceklerden yakıt yapılacak kadar güçlü bir ürün üretmek mümkün.

Uzmanlara göre yaşanan bu olayda metan gazının ambarda birikmiş olma ihtimali çok yüksek. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuz olarak öne çıkıyor. Metan zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda basit bir boğucu gaz olarak davranır. Yoğun metan birikimi, patlama kaynaklı zararlara sebep olabilir.

Besleyici değeri sayesinde sağlık deposu olarak adlandırılan balık dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Balık zehirlenmesi belirtileri; ateşlenme, kusma ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini gösterir. Kümes hayvanlarında yaşanan zehirlenmelerdeki gibi balık zehirlenmeleri de acil tedavi gerektiren ciddi zehirlenmeler arasında yer alır.

Özellikle Scombridae familyası olarak adlandırılan, kas dokularında yüksek miktarda histamin içeren palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi koyu etli balıkların tüketiminde dikkatli olunması gerekir. (SPUTNİK)