DÜNYA

Husiler'den Yemen'de ABD'ye ait 2 gemiyi vurdu

Yemen'de İran destekli Husiler, Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde bir gemi ile ABD'ye ait bir uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı.

Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde bir gemi ile ABD'ye ait bir uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yayınlanan konuşmasında, mazlum Filistin halkına destek olmak ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek amacıyla iki "askeri operasyon" gerçekleştirdiklerini belirtti.

Balistik Füzelerle Hedef Alındı
Seri, ilk operasyonun Umman Denizi'nde "Transworld Navigator" isimli bir gemiyi hedef aldığını açıkladı. Söz konusu geminin, Husilerin ilan ettiği "Filistin limanlarına giriş yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle balistik füzelerle vurulduğunu belirtti. Ayrıca, Kızıldeniz'de ABD uçak gemisi Eisenhower'ın balistik ve seyir füzeleriyle hedef alındığını dile getirdi.

Gazze'ye Destek ve Yanıt
Husiler, Gazze'deki savaş son bulana ve abluka kalkıncaya kadar askeri operasyonlara devam edeceklerini açıkladı. Yahya Seri, ABD ve İngiltere'nin saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde yabancı savaş gemilerini hedef almaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Husiler, ABD ve İngiltere'nin batıdaki Hudeyde vilayetine düzenlediği hava saldırılarına yanıt olarak bu açıklamaları yaptı.

Kızıldeniz'deki Durum
31 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyan Husiler, bazı gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırı düzenliyor. Bu eylemler nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu duyurdu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki saldırıları üzerine Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını belirtti.