BİLİM VE TEKNOLOJİ

İkinci yerli otomobil VERY çıktı

TOGG’un ardından bir yerli otomobilin daha yola çıkacağı açıklandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Yıldız TeknoPark, yerli mühendis ve tasarımcılar tarafından geliştirilen "VERY" adlı yeni nesil elektrikli otomobilin üretimine ev sahipliği yapıyor. Tamamen yerli ve milli bir proje olan "VERY", mobil sistemler alanında faaliyet gösteren teknoloji şirketi "EVRY" ekibi tarafından 300 günde hayata geçirildi.

Yıldız TeknoPark içerisinde bulunan 400 metrekarelik bir alanda hazırlanan özel bir hangarda üretilecek olan "VERY", dört farklı modelle piyasaya sunulacak. Yapılan açıklamaya göre, aracın tasarımında ve üretiminde kullanılan teknolojiler tamamen yerli kaynaklardan elde edilmiş.

Yaklaşık olarak 400 kilogramlık ağırlığıyla dikkat çeken "VERY", sıfır yük durumunda bu hafiflikle öne çıkıyor. Elektrikli otomobil teknolojisinin en son yeniliklerini bünyesinde barındıran araç, çevre dostu özellikleri ile de öne çıkıyor. Bu proje, sadece bir otomobil üretimini aşan bir başarı olarak değil, aynı zamanda yerli teknoloji ve mühendislik alanında Türkiye'nin geldiği noktayı gösteren bir örnek olma niteliği taşıyor.

Yıldız TeknoPark, "VERY" elektrikli otomobil projesi ile Türkiye'nin sürdürülebilir ve inovatif teknoloji alanındaki yeteneklerini bir kez daha kanıtlarken, EVRY ekibi de mobil sistemlerdeki uzmanlığıyla bu önemli projeye imza atmış durumda. Yerli ve milli kaynakların kullanıldığı bu projenin, ülkemizin teknolojik bağımsızlığına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

"VERY" adlı elektrikli otomobilin lansmanı ise yakın bir tarihte gerçekleştirilecek. Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki bu önemli adım, ülkemizin teknolojik dönüşüm ve gelişim yolculuğunda yeni bir kilometre taşı olarak kayda geçiyor.

Hürriyet’ten Beyazıt Şenbük’ün haberine göre, binek modeli 4 kişilik olan aracın ayrıca pick-up, 2 kişilik üstü açık ve sanayi tesislerinde 500 kilograma kadar yük taşımaya uygun ‘otonom’ modelleri de olacak. Araçların elektrik motoru, batarya ünitesi, yazılımı, uzaktan kontrol uygulamaları, otonom sürüş gibi özellikleri de 23 kişiden oluşan aynı ekip tarafından geliştirildi.

Gelinen aşamada 300-350 km menzili olan elektrikli otomobillerin Türkiye pazarı için onay sürecinin tamamlandığını belirten “EVRY Teknoloji” kurucu ortağı Yosun Karasu otomobillerin özellikleri ve üretim süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Biz aslında elektro mobilite alanında teknoloji geliştiriyoruz. Odak noktamız bir araç üretmek ve kenara çekilmek değil. Daha çok mobilite alanındaki sorunlara çözüm getirecek bir teknoloji firmasını büyütmek isteğindeyiz. Bu teknolojilerin araçların üzerinde gösterilmesiyle kendimizi daha doğru ifade edebileceğimizi düşündük. Bu konuda ‘sürdürülebilirliğe hizmet edecek bir ürün olsun’ diyerek L7 olarak sınıflandırılan bir otomobil modelini seçtik. Şehir trafiğinde maksimum 90 km ile hareket edebiliyorsunuz ve bir insan tek başına 2 tonluk bir araçla ulaşım sağlayabiliyor. Bu da sürdürülebilirliğe tamamen aykırı. Bu nedenle L7 segmenti tercih etmek daha doğru. Araçların tiplerini küçültmenin trafik akışına ve çevreye olumlu katkısı olacaktır.

3 FARKLI BATARYA

Tasarımı ve üretimi bize ait olan 400 voltluk elektrik motoru, çoklu vites seçeneği sağlayan dişli kutusu ve 11kwh, 22kwh ve 33kwh kapasite seçeneğine sahip 3 farklı batarya opsiyonu sunuyoruz. Bunlar 35 kilo ortalama ağırlığa sahipler. Araç için geliştirdiğimiz motoru ise 16 kiloya kadar düşürebildik. Bu da bizim için çok ciddi bir ağırlık avantajı.”

ARAÇTAN ARACA ŞARJ

Kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak en doğru özellikleri belirlemek için ciddi bir AR-GE çalışması yaptıklarını söyleyen Yosun Karasu, “Bu nedenle araçtan araca şarj desteği ve yedek batarya özelliğine önem verdik. Araçtan araca şarj desteğinde, yolda kalan benzinli bir otomobilde yakıt transferi yapar gibi bir kablo aracılığıyla enerji transferi yapabiliyorsunuz.

UZAKTAN MOBİL KONTROL

Özellikle yük taşımaya uygun araçlarımızın ihtiyaca göre devreye giren ve çıkan dört çeker seçeneği var. Multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220 volt elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi özelliklerin yanı sıra geliştirdiğimiz mobil uygulamayla aracın pek çok fonksiyonu uzaktan kontrol edilebiliyor” dedi.