Başıboş köpek sorununa ilişkin, uyutma (ötenazi) yöntemi, ilahiyatçılara soruldu. İlahiyatçılar, ötenaziye tepki gösterdi.

Basına yansıyan teklife göre saldırgan ve kuduz riski taşıyan köpeklerin toplatılmasına öncelik verilecek. Ardından rehabilite edilmeyen ve bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpekler ötanazi uygulanarak öldürülecek. Tasarı kapsamında evcil hayvanını sokağa terk edenlere de ağır cezaların getirileceği belirtiliyor. Türkiye’de dört milyon civarında sahipsiz köpek olduğu tahmin edilirken uygulamanın dini açıdan ne anlama geldiğini Medyascope  ilahiyatçı İbrahim Maraş’a  sordu.

AFAD'dan 7 ilde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı AFAD'dan 7 ilde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş insani olan her şeyin İslami olduğunu vurgulayarak, “İradeli bir varlık olarak bütün canlılara, doğanın bütün varlıklarına, hayvanlar, köpekler dahi hepsine karşı insani, ahlaki bir görevimiz var” dedi.

Bu konuda kutsal metinlerde, hadislerde olumlu referanslar bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Maraş, Kur’an’da yer alan Kehf suresine değindi. Bu surede halk arasında “yedi uyurlar” denilen ve gerçek sayısı bilinmeyen gençlerden söz edildiğini anlatan Prof. Dr. Maraş, gençlerin hükümdarın zulmünden kaçarak mağaraya sığındıklarını ve orada uyuduklarını söyledi. İslam’da Ashâb-ı Kehf olarak da geçen “yedi uyurlar”ın yanında bir de köpek bulunduğunu dile getiren Maraş, köpeğin muhtemelen onları koruduğunu ve bu durumun Kur’an’da da geçtiğini anlattı.

Bir hadiste yer alan ve susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren kadının sevap işlediğine dair örneğe değinen Prof. Dr. Maraş, “Köpekler doğanın bir parçası olduğuna göre sebepsiz yere bütün başıboş köpekleri öldürmek insani ve dini açıdan uygun değildir” dedi.

Toplum sağlığını olumsuz etkileyen canlılar için önlem alınmasının mümkün olduğunu ancak bunun da şartlarının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Maraş, “Buna veteriner hekimler, o ülkenin sağlık uzmanları karar verir. Doğrudan zarar veren hayvanların hedeflenmesi gerekir. Bu konuda yetkililer tek başına bütün köpeklerin öldürülmesine karar veremez. Milyonlarca köpeğin öldürülmesi ise uygun değil, yanlıştır” diye konuştu.

“Milyonlarca köpeği uyutmak caiz değil”

Köpeklerle ilgili olumsuz hadis ve rivayetlerin bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Maraş, “Milyonlarca köpeği ‘uyutmak’, öldürmek caiz değildir” dedi.

Köpek popülasyonunda artışın bilimsel açıdan incelenip kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Maraş, çözümün binlerce canlının öldürülmesi olmadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi