İsrail, Batı Şeria'da katliamlarına devam ediyor İsrail, Batı Şeria'da katliamlarına devam ediyor

İran'da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, oyunu Tahran'da İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde kurulan sandıkta kullandı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi'nin verilerine göre, 88 milyon nüfusa sahip İran'da yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde oy kullanabilecek. Ayrıca, 95 ülkede kurulan seçim merkezlerinde yurt dışındaki İran vatandaşları da sandığa gidebilecek. Yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 18.00'de sona erecek ancak ihtiyaç halinde bu süre uzatılabilir.

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. Seçime saatler kala muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi adaylıktan çekildi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Eğer ilk turda bu oy oranına ulaşan aday olmazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak. Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı yayınlanması ve kesin sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

İran'da cumhurbaşkanı dört yıl süreyle görev yapıyor ve üst üste en fazla iki defa seçilebiliyor. Son olarak İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 26 Haziran'da yapılan kamuoyu yoklamasında, yüzde 33,1 ile Pezeşkiyan ilk sırada, yüzde 28,8 ile Celili ikinci sırada, yüzde 19,1 ile Kalibaf üçüncü sırada yer aldı. Pezeşkiyan'ın özellikle Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde yüksek oy oranı aldığı görülüyor.

Editör: Burak Hakkı Polat