Halk, Meksika Senatosu'nu bastı Halk, Meksika Senatosu'nu bastı

 ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, İran’ın İsrail’e yapması beklenen misilleme olasılığını değerlendirdi.

''Ateşkesi sağlayabilirsek misilleme ihtimalinin azalacağını düşünüyorum” diyen Flake, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yarın TBMM Genel Kurulu’ndaki  yapacağı konuşmayla ilgili, “Programa katılıp katılamayacağımızdan emin değilim. Ancak Filistin Yönetimi'ni, Filistin Yönetimi ile ilişkileri kesinlikle destekliyoruz” diye konuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’nın yemin töreni için gittiği Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi ve İran’ın İsrail’e yapması olası misilleme saldırıya ilişkin Büyükelçi Flake, ''Ateşkes sağlayabilirsek misilleme ihtimalinin azalacağını düşünüyorum. Şu anda planlanan müzakerelerde ateşkes sağlanamasa bile, yine de bir tırmanma görmeyeceğimizi umuyoruz. Hiç kimsenin İran üzerinde tam bir kontrole sahip olmadığını garanti edemeyeceği bilindiği için tüm ortaklarımızı ikna etmeye çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE, İRAN KONUSUNDA ÇOK DAHA FAZLA DENEYİME SAHİP''

İran’ı gerilimi düşürmeye ikna edilmesi konusunda Türkiye’den nasıl bir geri dönüş alındığına yönelik bir soruya Flake, “Türkiye de dahil olmak üzere tüm müttefiklerimizden, İran ile ilişkisi olan herkesten bu ilişkiyi kullanarak gerilimi düşürmeye çalışmalarını istiyoruz. Bunun başarılı olup olmayacağını, bölgeye kendi varlıklarımızı gönderip göndermeyeceğimizi bilmiyoruz. Bence Türkiye, İran konusunda çok daha fazla deneyime sahip, belki de bizden daha farklı anlayışlara sahip” yanıtını verdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Türkiye ziyareti ve TBMM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmaya davet edilip edilmediğinin sorulması üzerine, “Programa katılıp katılamayacağımızdan emin değilim. Ancak Filistin Yönetimi'ni, Filistin Yönetimi ile ilişkileri kesinlikle destekliyoruz ve ileride büyük bir role sahip olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. (ANKA)

Editör: Haber Merkezi