Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde, dünya liderleri İsviçre'nin Luzern kenti yakınlarındaki lüks Bürgenstock yerleşkesinde barış için buluşacak. Bu önemli zirvede, Ukrayna'nın 10 maddelik barış planı ele alınacak. Görüşmelerin diğer ana konuları nükleer tehdit, gıda güvenliği ve insani yardımlar olacak.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılacağı zirvede, saldırgan ülke konumundaki Rusya yer almayacak. Bu barış zirvesi, G7 liderlerinin İtalya'da dondurulmuş Rus varlıklarından Ukrayna'ya 50 milyar dolar kaynak ayırma kararı almasının hemen ardından gerçekleşiyor.

Çin'den Afrika'ya mali yardım sözü! Çin'den Afrika'ya mali yardım sözü!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye'den çekilmesi ve NATO üyeliğinden vazgeçmesi şartıyla müzakerelere açık olduklarını ifade etti. Ancak Ukrayna, ABD ve NATO bu talepleri kabul etmiyor. İsviçre'deki zirveye katılan ülkeler, pazar günü yayımlanacak ortak bildiride Birleşmiş Milletler prensiplerine ve "egemenlik ile toprak bütünlüğüne saygının" önemine vurgu yapacak.

Zirvede Rusya'nın yer almaması nedeniyle, somut barış adımlarının atılması beklenmiyor. Ukrayna'nın barış planı, Rus askerlerinin tamamen çekilmesi ve 1991 sınırlarına dönülmesini öngörüyor. Kiev, Çin'in de toplantıya katılmasını istese de bu konuda başarılı olamadı.

Zirveye Giden Süreç
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, 15 Kasım 2022'de Bali'deki G20 zirvesinde savaşı sonlandırmak için 10 maddelik bir barış planı sunmuştu. Bu planın hayata geçirilmesi için düzenlenecek zirveye zemin hazırlayan “Ulusal Güvenlik Danışmanları (UGD)” toplantılarının ilki 24 Haziran 2023'te Kopenhag'da yapıldı. Sonrasında Suudi Arabistan, Malta, Ukrayna ve İsviçre'de düzenlenen toplantılarla süreç ilerletildi.

Son olarak, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan "Barış Zirvesi" duyuruldu. İsviçre'nin açıklamasına göre zirveye 100 ülkeden temsilci katılacak. Ancak, çeşitli kaynaklar henüz bu sayıya ulaşılamadığını belirtiyor.

Editör: Burak Hakkı Polat