Kenya'da hükümetin IMF'nin baskısıyla ekmek ve yağ dahil birçok temel üründe vergileri artırma planı, ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı. Birçok kentte düzenlenen protestolarda, polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Türkiye BRICS'e üye olacak mı? Türkiye BRICS'e üye olacak mı?

Gerçek Mermi Kullanımı ve Yaralılar
Hükümetin 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplama planına karşı çıkan göstericiler, dün sokaklara döküldü. Çatışmalarda 1 kişi hayatını kaybederken, en az 200 kişi yaralandı ve 100'den fazla kişi gözaltına alındı. Başkent Nairobi'de polis, binlerce kişiye tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, insan hakları örgütleri polislerin gerçek mermi kullandığını bildirdi. 29 yaşındaki bir gösterici hastanede hayatını kaybetti.

Hak Örgütlerinden Tepki ve Halkın Talepleri
Kenya polisinin orantısız güç kullanmasına tepki gösteren hak örgütleri, çoğu genç olan göstericilere sakin olmaları çağrısında bulundu. Protestocular, büyük bir yoksulluk içinde yaşadıklarını ve yeni vergilerin hayatlarına ağır bir yük getireceğini ifade ediyor. IMF ise, borçları ve bütçe açığını kapatmak için hükümetin gelirleri artırması gerektiğini belirterek vergi artış planına destek veriyor.

Devlet Başkanı Geri Adım Attı
Artan tepkiler üzerine, Devlet Başkanı William Ruto bu hafta başında geri adım atarak ekmek, yağ gibi bazı temel ürünlerde vergi artışını sınırlama kararı aldı. Kenya Meclisi'nin gelecek hafta yeni vergi yasasını görüşmesi bekleniyor. Ancak halkın tepkisi ve protestoların etkisi devam ediyor.

Editör: Burak Hakkı Polat