Mars’ta donmuş su kütlesi bulundu. Bu durum Mars’ta yaşamın gerçekleşebileceğini akıllara getirdi. Ve pek çok detayı da… İşte detaylar…

İlk uluslararası yapay zeka anlaşması İlk uluslararası yapay zeka anlaşması

Avrupa Uzay Ajansı'nın ExoMars ve Mars Express misyonları, Kızıl Gezegen'in ekvatoruna yakın yükselen Tharsis yanardağları bölgesinde donmuş su keşfetti.

Suyun bulunması, Mars’ta yaşamın da gerçekleşebileceğini akıllara getirdi.

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mesut Gökten TRT HABER’den Benginur İkbal Akgül’e yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

“Uzun vadede buradaki üslerin sürdürülebilir ve kendi kendine yeten tesisler olması da isteniyor. Bu istekleri yerine getirebilmek için Mars’taki doğal kaynakları kullanmak elzem, ki bu doğal kaynakların başlıcaları hava, su ve güneş enerjisi.

İnsanların içmesi ve kullanması için, ayrıca orada tarımsal üretim yapabilmek için suya ihtiyaç olduğu zaten herkesin malumu, ancak buradaki suyu Dünya’daki gibi doğrudan kullanmak mümkün değil. Mars’taki su buzunun eritilmesi, fazla tuz ve minerallerden arıtılması gerekiyor.

Suyun pek bilinmeyen bir diğer kullanım alanı da uzay araçlarının yakıtını üretmek için kullanılabilmesi" diyen Gökten, "Mars’a kurulacak güneş panelleri sayesinde üretilen elektrik enerjisi kullanılarak sudan hidrojen ve oksijen elde edilmesi de planlanıyor" bilgisini aktarıyor.

Böylece elde edilen sıvı hidrojenin yakıt, oksijenin ise yakıcı olarak kullanılmasıyla Mars’a giden uzay araçlarının Dünya’ya geri dönmeleri için gerekli enerjinin sağlanmış olacak. Eğer bu yapılmazsa Mars’a gidecek araçların geri dönmek için gerekli yakıtı da yanlarında götürmeleri gerekecek ki bu gerçekten pahalı ve zor olacaktır. Ay’ın kutup bölgelerinde bulunan su buzunun da aynı şekilde kullanılması ve Mars’a gidecek araçların yakıtlarının Ay’da üretilmesi de planlamalar arasında.”

Editör: Haber Merkezi