Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB'nin açıkladığı haftalık banka ve para istatistiklerinde yer alan rezervlerine ilişkin değerlendirme yaptı.

NET REZERVLERDE BÜYÜK ARTIŞ

Nisan başından bu yana swap hariç net rezervlerdeki artışın 71,5 milyar dolara ulaştığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rezervlerdeki bu artışın dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon ile sağlandığını vurguladı.

KUR KORUMALI MEVDUAT STOKUNDA AZALMA

Bakan Şimşek, 2023 yılı Ağustos ayına göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun yüzde 38,4 azalarak 1,3 trilyon TL düşüş gösterdiğini belirtti. TL mevduatların toplam içindeki payının 16,8 puan arttığını, KKM’nin payının ise 12,9 puan ve yabancı para mevduatların payının 3,8 puan azaldığını söyledi.

7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu 7 bin liranın üzerindeki ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu

MAKRO FİNANSAL İSTİKRAR VE FİYAT İSTİKRARI

Şimşek, rezervlerdeki artışın ve ters dolarizasyonun makro finansal istikrarı güçlendirdiğini ve kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşmada önemli destek sağladığını ifade etti. Bu gelişmelerin, Türkiye'nin ekonomik kırılganlıklarını azaltarak daha sağlam bir finansal yapıya kavuşmasına katkı sunduğunu belirtti.

Editör: Burak Hakkı Polat