EKONOMİ

Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Tek tek hesaplandı!

Haziran enflasyon rakamlarıyla belirlenecek olan memur ve emekli maaş zam oranları, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre yüzde 2,52 enflasyon tahminiyle hesaplandı.

Türkiye'de milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına yapılacak zam oranını belirleyecek olan haziran ayı enflasyon rakamlarını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz'da açıklanacak olan haziran enflasyonu, maaş zamlarını doğrudan etkileyecek.

Haziran Enflasyon Tahmini
Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran ayında enflasyonun yüzde 2,52 olması bekleniyor. Bu tahmin doğrultusunda, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81'e yükselecek. Zam oranı bu enflasyon oranına göre belirlenecek.

Emekli Maaşları
Enflasyon tahminine göre hesaplanan yeni emekli maaşları:

  • Kök maaşı 10 bin lira olan bir emekli: 12 bin 581 lira
  • Kök maaşı 15 bin lira olan bir emekli: 18 bin 871 lira
  • Kök maaşı 20 bin lira olan bir emekli: 25 bin 162 lira

Memur Maaşları
Memur ve memur emeklileri için zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanacak. Yılın ilk 6 ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam alan memurlar, enflasyon farkını da maaşlarına ekleyecekler.

Tahminlere göre:

  • Haziran enflasyonu yüzde 2,52 olarak gerçekleşirse, memurun enflasyon farkı yüzde 9,4 olacak.
  • Zam oranı toplamda yüzde 20,35 olarak hesaplanacak.

Bu senaryoya göre en düşük memur maaşı 39 bin 544 lira olacak. En düşük memur emekli maaşı ise 17 bin 739 liraya yükselecek.