SPOR

Olimpiyatlarda bir trans tartışması daha

Daha önce cinsiyet testinden geçemeyen boksör Lin Yu-Ting, rakibini oybirliğiyle mağlup ederek Olimpiyat madalyasını garantilemesine bir galibiyet kaldı. Bu galibiyet, kadın boksunda cinsiyet tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Daha önce cinsiyet testinden geçemeyen bir boksör bugün rakibini oybirliğiyle aldığı puan kararıyla mağlup etti. Olimpik sporu sadece 24 saat içinde ikinci cinsiyet tartışmasına sürükledi. İki kez dünya şampiyonu olan Lin Yu-Ting'in 22 yaşındaki Sitora Turdibekova'yı üç rauntta da yenerek Olimpiyat madalyasını garantilemesine sadece bir galibiyet kala, kadın boksu yine tartışmalı bir cinsiyet kavgasına karıştı.

KHELIF'DEN SONRA BİR TANE DAHA

Cezayirli Imane Khelif'in İtalyan Angela Carini'yi sadece 46 saniye süren bir karşılaşmada yenmesinden sadece bir gün sonra tekrar tartışmalar büyüdü. Dövüş sırasında Carini iki kez darbe aldı, burnunun kırıldığından şüphelenildi ve köşesine 'bu adil değil' demeden ve maçı terk etmeden önce zar zor bir yumruk attı. Ardından gözyaşları içinde dizlerinin üzerine çöktü ve Khelif'in elini sıkmayı reddetti. Tek taraflı 66 kg kategorisindeki maç sona erdikten sonra Carini 'hayatımı kurtarmak' için maçı bıraktığını söyledi.

Ancak ardından gelen tepkiye ve Britanya takımının yıldızı Nicola Adams'ın 'adaletsiz' ve 'tehlikeli' dövüşü eleştirmesine rağmen, Olimpiyat şefleri geri adım atmayı reddetti ve 55 kg kategorisindeki maçın devam etmesine izin verdi. Lin, Turdibekova'ya karşı oybirliğiyle zafere ulaşmasının ardından eldivenlerini tokuşturdu. Mücadele düne kıyasla daha az hırçın bir şekilde sona erdi. Ancak ikili kucaklaşmadı ya da birbirlerini tebrik etmedi ve mağlup boksör gazetecilerle konuşmak için durmayı reddederek ringi hızla terk etti.