Petro-dolar dönemi bitiyor!

ABD ve Suudi Arabistan arasında 50 yıl önce imzalanan ve petrolün sadece dolarla satın alınabilmesini sağlayan anlaşma sona erdi. Peki bu ne anlama geliyor?

ABD ve Suudi Arabistan arasında 50 yıl önce imzalanan ve petrolün sadece dolarla satın alınabilmesini sağlayan anlaşma sona erdi. TRT Haber’den Sertaç Aksan, bu durumun dünyayı nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

SUUDİ ARABİSTAN’IN BRİCS’E KATILMASI, PETRO-DOLAR DÖNEMİNİ BİTİRMEK AMAÇLIYDI

Ekonomistlere göre dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan'ın BRICS ve NDB'ye (BRICS'e ait Yeni Kalkınma Bankası) katılımı büyük önem taşıyor. O dönemde süreci değerlendiren analizler, Riyad'ın katılımını BRICS'in küresel ekonomideki 'Batı hakimiyetini' kırmak için gerekli gördüğü petro-doları bitirmek amacıyla kritik rolde olduğu tezinde birleşiyordu.

ABD BUNDAN SONRA NE YAPABİLİR!

Washington petro-dolar döngüsünün bozulmaması için gerekirse sert güç kullanacağını daha önce defalarca gösterdi. Ancak durum şimdi daha farklı. ABD’nin karşısındaki blok oldukça güçlü ve Washington tek kutuplu bir dünyanın daha fazla sürdürülemeyeceğinin farkında.

Netenyahu ABD'yi de dinlemiyor! Netenyahu ABD'yi de dinlemiyor!

Petro-dolar’ın sonu siyasi, ekonomik ve hatta askeri sonuçları olabilecek yeni bir döneme işaret ediyor. ABD basınının “Küresel finans tarihinde çok az anlaşma petro-dolar sözleşmesinin ABD ekonomisine sağladığı kadar fayda getirmiştir" diye yazmasını iyi analiz etmek gerekiyor.

Muhtemel sonuçlar için ABD medyasında farklı yaklaşımlar da öne çıkıyor. Kimileri bu yeni durumun çok abartıldığını ve bahsedilen büyük değişimlerin olmayacağı görüşünde. Diğer kesim ise dolara yönelik talebin azalacağını, enflasyonun artacağını, tahvil piyasalarının zayıflayacağını konuşuyor. Haliyle bu durumun ABD ekonomisine ciddi yükler getirebileceğine dikkat çekiyor.

Yeni dönemde son yaşanan gelişmelerin siyasi, askeri yansımalarını da göreceğiz gibi duruyor ve çok sayıda ülke şimdiden bu yeni gerçekliğe hazırlık yapıyor.

Editör: Haber Merkezi