Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notu "B"den "B+"ya yükseltildi ve kredi notu görünümü "pozitif" olarak korundu. Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceği düşünülüyor.
S&P'nin açıklamasında, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağı, cari açıkların daralacağı, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü belirtiliyor. Politika yapıcıların cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun daha da yükseltilebileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği vurgulanıyor. Ancak, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
S&P'nin bu kararı, Türkiye'nin son dönemdeki politika düzenlemeleri ve ekonomik reformlarının olumlu etkilerini yansıtıyor. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları olan Moody's ve Fitch Ratings'in de Türkiye'nin kredi notu görünümünü "pozitif" olarak revize etmesi, ülke ekonomisinin uluslararası piyasalardaki güvenini artırıyor.