SİYASET

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 3 partiye "anayasa" ziyareti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları için ziyaretlerine devam ediyor. Kurtulmuş, çalışmalar kapsamında DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİ Parti'yi ziyaret etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları için ziyaretlerini sürdürüyor. 

Anayasa çalışmaları kapsamında Meclis'teki siyasi parti gruplarını ziyaret eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un bugün DEM Parti'den sonraki durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu. Kurtulmuş, Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya ile Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kurtulmuş, anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu'nun görüşlerini aldıklarını belirterek, toplantının olumlu geçtiğini ifade etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, teklifin gruplarında değerlendirileceğini belirterek, “En önemli şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının net şekilde ayrılacağı söylenmişti. Gördüğümüz şu ki, verdiğimiz soru önergelerine bakanlar anayasa gereği 15 gün içinde cevap vermek zorunda, ancak cevap vermiyorlar. Türkiye'nin konuşan bir ülke olmasını istiyoruz, susan değil. Konuştuktan sonra uzlaşan ve uzlaştıktan sonra anlaşan bir Türkiye" dedi.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise siyasi zemine katkı sağlayacak her türlü çabayı desteklediklerini belirterek, TBMM Başkanı'nın bu süreçteki katkı ve çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

İYİ PARTİ'Yİ ZİYARET ETTİ

Kurtulmuş, İYİ Parti'yi ziyaret sonrası yaptığı açıklamada ise siyasi partilerin ön yargısız bir şekilde bu konuya yaklaştıklarından dolayı teşekkürlerini iletti.

AK Parti ve MHP'yi de ziyaret edeceklerini dile getiren ve diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağını bildiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"15 siyasi parti, 6 grubu olan parti vardır. Bu büyük bir çoğulculuk işaretidir. Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir. Anayasa yapamaz fikri kabul edilemez. Yaptığım ziyaretlerde ön yargısız bir şekilde siyasi partilerin bu konuya yaklaşmalarından dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye bu Meclis'e yakışan yeni bir anayasayı ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliğı yaparak milletimizin cevap verebilmektir. Diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız."

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun açıklamaları ise şöyle:

"Nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Biz İYİ Parti olarak bu sistem yürürlüğe girmeden  önce bu sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek siyasi yolculuğumuzu sürdürdük. Yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışmız devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde anayasa değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman konuyu değerlendirmeye açık buluruz. Meclis Başkanımız görevi nedeniyle tarafsızdır. Türkiye'ninb öncelikli başka sorunları da var. Anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Türkiye'de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor."