Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin daveti üzerine Çin’de temaslarda bulunuyor. Bu görüşmelerde Türkiye’nin BRİCS ülkelerine katılması da gündeme geldi. 

Pekin temasları esnasında Türkiye'nin BRICS’e katılmayı isteyip istemediği yönündeki soruya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Elbette isteriz, neden istemeyelim" yanıtını verdi.

RUSYA’DAN OLUMLU AÇIKLAMALAR

SON DAKİKA: Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum! SON DAKİKA: Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum!

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Türkiye'nin BRICS'e olası ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi:"Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak."Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana."

HAKAN FİDAN BRİCS ÜLKELERİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISINA KATILACAK

Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bu toplantıya katılacağını açıklamıştı.

BRICS ÜLKELERİ NEDİR? NE YAPAR?

Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006'da, "BRIC" grubunu kurdu. Grup adını, bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı. Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS +" olacağı düşünülüyor. Arjantin de gruba davet edilmişti. Ülkenin yeni cumhurbaşkanı Javier Milei BRICS'e katılmayacaklarını söyledi. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor. Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanı oluyor.

Editör: Haber Merkezi