Ömer Çelik'ten Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması Ömer Çelik'ten Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

UEFA Disiplin Kurulu, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza verdi.

UEFA'dan yapılan açıklamada, spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikteki davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği öne sürüldü. Spor ve siyaset dünyasından UEFA'nın skandal kararına tepkiler gelmeye devam ederken "Türklerin Hanım Ablası" olarak bilinen  Prof. Dr. Hanım Haliova'nın MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'e bozkurt işaretini kendisinin öğrettiğine dair açıklaması yeniden gündem oldu.

"BOZKURT TÜRKLÜK İŞARETİDİR"

2013 yılında Türkiye'de katıldığı bir konferansta konuşan Prof. Dr. Hanım Haliova konuşmasında "Bozkurt işareti, MHP'nin işareti değil. Bu Türklük işaretidir. Rusların simgesi ayıdır, Fransızların horozdur, İngilizlerin aslandır, Türklerin simgesi bozkurttur. Başbuğ'a (Alparslan Türkeş) bunu ben öğrettim. 1992'de Azerbaycan'a geldiğinde Azadlıq Meydanı'nda 1 milyon insan onu karşılamaya çıktı.

"BAŞBUĞ'A BEN ÖĞRETTİM"

Hepsi de bozkurt işareti yapıyordu. Türkeş Bey sordu 'Bu ne işaretidir', ben dedim 'Bu Göktürkler'den gelen işarettir. Başbuğ böyle yaptı dedim 'Bunu metalciler yapar, böyle yapacaksınız'. O da beni kucakladı, güldü. Başbuğ'a bunu ben öğrettim. " ifadelerini kullandı. 

Alparslan Türkeş, 1992 yılında Azerbaycan'ı ziyaret etmiş, dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'le bir araya gelmişti. Türkeş ve Elçibey, başkent Bakü'de düzenledikleri mitinge konuşma yapmıştı.

Editör: Burak Hakkı Polat