TBMM'de yarın başlanacak yeni yasama döneminde ana gündem maddelerinin çoğunluğu ekonomi ağırlıklı olacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) yönetişim reformu, vergilemede etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler, kamuoyunda bir süredir tartışılan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, "esnek çalışma" ve İş Kanunu’nu da etkileyecek değişiklikler gündem maddeleri arasında yer alıyor. Kamu İhale Kanunu’nda da değişiklik bekleniyor.

Meclis, 28. Dönem 3. Yasama Yılı'na 2 ay aradan sonra 1 Ekim'de başlıyor. Meclis’in ekonomi alanında pek çok yasal düzenleme yapması öngörülüyor.

Vergilemede, istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak

Buna göre, Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan hedefler için bazı düzenlemeler yapılacak. Vergilemede etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak. Kamuoyunda sürekli tartışılan yeni bir vergi paketinin ise Meclis gündemine gelmesi beklenmiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bir süre önce yaptığı açıklamada, borsa ve kripto vergisinin de gündemlerinde olmadığını söylemişti.

‘Esnek çalışma’ gündemde

Meclis’in yasal düzenleme yapması beklenen bir diğer konu da "esnek çalışma". OVP hedefleri arasında yer alan uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma yöntemlerine ilişkin mevzuat düzenlemelerinin yapılması bekleniyor. ‘Esnek çalışma’ için yapılacak düzenlemelerin İş Kanunu’nu da etkilemesi ve kanunda bazı değişikliklerin yapılması gündeme gelmesi öngörülüyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor

Kamuoyunda bir süredir sıkça tartışılan yeni emeklilik sistemi de Meclis’in ana gündem maddelerinden biri olacak. OVP’de yer alan maddede, “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadeleri kullanıldı. Buna göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) 2025 yılında geçilmesi bekleniyor. Meclis, yeni yasama yılında sosyal güvenlik ve emekliliğe ilişkin düzenlemeleri yapacak.

KİT reformu yapılacak, Kamu İhale Kanunu değişecek

Bir diğer gündem maddesi KİT yönetişim reformu. Buna göre, reform 19 KİT’i kapsıyor. Düzenlemeyle, performansa dayalı ölçüm yöntemleri kullanılarak kamu işletmelerinin hesap verilebilirliği arttırılacak. Kamoyunda KİT reformunun özelleştirmeye yol açacağı tartışmaları sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, OVP’nin açıklandığı gün bir gazetecinin KİT’leri sorması üzerine “KİT’lerimiz TPAO, BOTAŞ, Eti Maden ve EÜAŞ’ın da yeni dönemde farklı bir şekilde yapılandırarak ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı yapmasını hedefliyoruz” demişti.

Asgari ücret maratonu başlıyor Asgari ücret maratonu başlıyor

OVP’de Kamu İhale Kanunu’na ilişkin 2025 yılının ilk çeyreğinde eylem planı olması nedeniyle Kamu İhale Kanunu’nda da değişiklik bekleniyor. Kamu ihale mevzuatı uluslararası norm ve standartlara uyumlu olacak şekilde düzenlenecek. (ANKA)

Editör: Haber Merkezi