Bornova Belediyesi kurduğu 4 yerel tohum bahçesinden elde ettiği atalık tohumlardan her yıl yaklaşık 500 bin fide üretip ücretsiz olarak üreticilere dağıtıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen talepler de karşılanarak, yerel tohumların yaygınlaştırılması sağlanıyor.
50 TÜRDE ATALIK TOHUM
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yerel tohumların korunması ve çeşitliliğin artırılması amacıyla aynı türlerin birbirleriyle tozlaşmalarını engellemek için farklı araziler kullanıyor. Bu sayede, domates, biber, patlıcan, Bornova kınalı bamyası, salatalık, kavun, karpuz, mısır, kabak, turp, lahana, kereviz, karnabahar, brokoli, pırasa, roka, maydanoz, pancar, pazı, marul ve acur gibi sebzelerin her birinden birkaç çeşit cins üretiliyor.
TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ
Bornova Belediyesi, katıldığı tohum takas şenliklerinde de bu atalık tohumların dağıtımını yaparak, yerel tohumların korunması ve paylaşılmasını teşvik ediyor. Gelecek dönemde bir tohum bankası kurma hedefi bulunuyor. Ayrıca, geçmiş dönemlerde yapılan ancak ara verilen Bornova Tohum Takas Şenliği’nin de yeniden başlatılarak, atalık tohumların burada dağıtılması planlanıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yerel tohumların, tarımsal çeşitliliğin ve sürdürülebilir tarımın temel taşlarından biri olduğunu belirterek, “Bornova Belediyesi olarak, yerel tohumların korunması ve yaygınlaştırılması konusunda önemli adımlar atıyoruz. Ürettiğimiz tohumlar ve fideler ile yerel üreticilerimize destek oluyor, sağlıklı ve doğal ürünlerin üretimine katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda, tohum takas şenliklerinde ve tohum bankası projelerimizle, bu tohumların geleceğe taşınmasını hedefliyoruz” dedi.
Başkan Eşki, yaptıkları çalışmalarla, Bornova’yı tarımda da öncü bir ilçe haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi. (ANKA)