DÜNYA

Yunanistan Kafayı İyice Yedi

Dünyanın Türk SİHA'larına hayran kalması Yunanlıları kızdırdı. Yunan gazetesi Ta Nea, akıl sınırlarını zorladığı bir manşet yaptı. Gazete, Fransız Rafale jetlerinin sırlarını Türkiye'nin kopyaladığı iddiasında bulundu.

Özellikle dünyanın Türk SİHA'larına hayran kalması Yunanlıları kızdırdı. Yunan gazetesi Ta Nea, akıl sınırlarını zorladığı bir manşet yaptı. Gazete, Fransız Rafale jetlerinin sırlarını Türkiye'nin kopyaladığı iddiasında bulundu.

Doğu Akdeniz'de 2020 yılının yaz aylarında Türkiye’nin karşısında panik olup silahlanma yarışına içinde olan Yunanistan, müttefiki Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satın aldı.

Anlaşma bu senenin Ocak ayında Yunan parlamentosu tarafından kabul edildi, iki ülkenin savunma bakanları büyük bir törenle Ocak ayı sonunda Atina'da imzaları attı.

Yunan medyası, haftalar boyunca yaklaşık 2,5 milyar dolara mal olan Rafale jetleriy ile beraber Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hava üstünlüğünün el değiştirdiğini tekrarladı.

İkinci el Rafale jetlerinin bu ay içerisinde Yunanistan'a teslim edilmesi planlarken, Ta Nea gazetesi bugünkü sayısında akılınca bir haberi manşetine taşıdı

'Türkler satın aldığımız jetleri nasıl kopyalıyor: Rafale'in sırlarını çalıyorlar' başlığı ile manşete taşıdığı haberde, askeri casusluğun perde arkasının ortaya çıkarıldığını iddia etti. 

Haberde ilk Rafale jetlerinin Temmuz ayı sonunda Yunanistan'a geleceği ifade edilen Ta Nea, ayrıca Katar'ın Atina'ya karşı Türkiye'ye yardım ettiğini de iddia etti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Nisan ayında yapılan uluslararası tatbikatı yerinde izlemiş ve arkasında Rafale jetinin görüntüsüyle konuşmuştu.

Yapılan anlaşmaya göre altı yeni Rafale uçağı 2022'de, kalan altı adet kullanılmış Rafale ise 2023 yılında teslim edilecek. Atina yönetiminin silahlanma programında ABD'den istenen F-35 jetleri de bulunuyor.

TÜRKİYE İÇİN ÜRETİLEN F-35 JETLERİNİ YUNANİSTAN'A VERİLMİŞTİ

Doğu Akdeniz'deki fikir ayrılığında açık biçimde Yunanistan'ın yanında yer alan ABD, yeni bir harekete hazırlanıyor. Geçen sene yaz mevsiminden bu zamana kadar her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Girit'teki Suda Üssü'ne gönderdi. Atina Büyükelçisi Goffrey Pyatt ise bulduğu her fırsatta Yunanistan'a destek oldu, savaş uçaklarına binip gezdiği fotoğrafları da sosyal medya hesaplarından paylaştı.

 Yunanistan 2020 bitmeden ABD'den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021 yılına gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunulan bir tasarı Atina'yı çok sevindirdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı amaçlıyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğinin artmasını hedefliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Yunan ordusunun modernizesi için gayretlerinin artırması gerektiğini kaydeden tasarı, Washington'ın donanma gemileri için de devreye girmesini gündeme getiriyor. Tasarıdaki dikkatleri üzerine toplayan yer ise, Türkiye için üretilen F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi oldu. Yunan medyası, 'ABD'den Türkiye'ye sesli mesaj' başlıklarıyla tasarıyı açıklamış oldu.

Türkiye karşıtı tasarı yapmaya hazırlayan Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ayrıca Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğine ABD'nin de katılması için öneride bulundu.

ABD F-15'LERİ TÜRKİYE SINIRINDA UÇURDU

Doğu Akdeniz krizin artmasıyla birlikte ABD'nin arkasına saklanan Yunanistan, Amerikan ordusuna ait savaş uçaklarını Türkiye sınırında uçurarak yeni bir skandala daha imza attı. ABD uçak gemileri ve savaş gemilerinin üssü duruma gelen Girit'ten havalanan F-15 jetleri, Türkiye'nin silahlandırılmasını istediği Kos, Rodos ve Midilli gibi adaların üzerinde uçtu. Yerel medya, Poseidon's Rage 21 tatbikatı alanında gerçekleşen uçuşlarla Washington'ın Ankara'ya açık bir mesaj verdiğini ve Atina'nın yanında yer aldığını yazdı.

ABD F-15 jetleri Yunanistan'a ait F-16'larla yan yana uçtu, haberlerde tatbikat esnasında tüm Türk savaş uçaklarının Ege Denizi semalarında uçmasının önlendiği iddia edildi. Türkiye sınırına yakın olan Ege adalarının üstünden alçak uçuşla gerçekleştiren savaş uçaklarının sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, yerel medyada da yer aldı.

2021'in başından bu zamana kadar işbirliğini daha da artıran ABD ve Yunanistan orduları, neredeyse her hafta bir tatbikat yapıyor ve sözü edilen tatbikatların bazıları NATO çerçevesinde

İSRAİL DE VARDI

Yunan ordusu ABD, İsrail, Güney Kıbrıs ve Sırbistan'ın yer aldığı tatbikattan fotoğraflar paylaştı, Avlona'da düzenlenen ORION-21'i Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un izlediğini açıkladı.

Mora Yarımadası'nın batısı ile İyon Denizi'nde ise TURIOS HORSE-21 adlı tatbikat yaptı. F-16 ve Mirage jetleri ile helikopterler havalandı, savaş gemileri atış gerçekleştirdi.

MEİS'E KADAR UÇTULAR

Yunanistan'ın Nisan ayı içerisinde yedi ülkeyle beraber yaptığı INIOCHOS tatbikatında savaş uçakları peş peşe havalandı, Yunan medyası kendinden geçerek Türkiye'yi hedef tahtasına almaya çalıştı.

İsrail'in F-18, ABD'nin F-16, Fransa'nın Rafale ve Mirage, Birleşik Arap Emirlikleri'nin F-16 gibi jetlerle katıldığı tatbikatta, savaş uçakları Yunanistan'ın batısındaki Andravida üssünde fil yürüyüşü yaptı.

22 Nisan'da sonlanan tatbikatta İsrail F-18'leri ilk kez uçuşa geçerken, Yunan medyası Avrupa'nın en büyük hava tatbikatında savaş uçaklarının Lemnos'tan Meis ve Rodos'a kadar uçtuğunu yazdı.

Jetlerin Andravida hava üssünden iki bin kalkış yaptığını ifade eden yerel medya, ABD, İsrail, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Kanada ve Güney Kıbrıs savaş uçaklarının Ankara'ya mesaj verdiğini ileri sürdü.

Fil yürüyüşü fotoğraflarını ve savaş uçaklarının kalkış görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşan savunma muhabirleri ise, 'Hepsini yak', 'Gökyüzünde ateş', 'Gece hepsine izin verildi', 'Yasak kaçta başlar?' gibi mesajlar yazdı. Medyadaki haberlerde aynı anda havalanan 33 savaş uçağının, Ege Denizi'nin kuzeyindeki Semadirek'ten ana karaya en uzak ada olan Meis'e kadar geniş bir alanda seyrettiği ifade edildi.

ABD KALICI ÜSLER KURUYOR

Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne Dışişleri Bakanı ve uçak gemisi gönderen ABD, Türkiye'yi tamamıyla karşısına yer alacak kritik bir adım atıyor. Yunan Kathimerini gazetesi, son bir sene içerisinde Türkiye'ye gözdağı vermek için çok sayıda tatbikata yapan ABD'nin Yunanistan'da askeri varlığını kalıcı olarak artırmaya hazırlandığını manşetinden açıkladı. Habere göre, Yunanistan'a bir ordu yığmayı hedefleyen ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un stratejik hedefinde kalıcı ve dönüşümlü askeri üslerin kurulması var.

Halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nün yanı sıra kuzeydeki Dedeağaç limanını kullanan ABD ordusu, Larissa ve Stefanovikeio'daki hava üslerine de savaş uçaklarını indiriyor. Kathimerini, ABD'ye dört ayrı üs daha verileceğini ve Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Pentagon'a seçim yapması amacı ile 22 seçenek sunacağını yazdı. Dikkat çeken ilk yer, batıdaki Andravida hava üssü oldu.

ABD, birkaç hafta önce Yunan ordusunun özel kuvvetler askerlerine aralarında kablosuz iletişim cihazlarının da yer aldığı yüksek teknoloji ürünleri tedarik etti. Atina, Washington'a 9 milyon dolar ödedi.

ABD YUNANİSTAN'IN YANINDA

USS Dwight D. Eisenhower'ın başında geldiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e gönderildi.

Yunanistan ve ABD ordusu Türkiye'ye gözdağı vermek amacı ile uçak gemisinin de bulunduğu tatbikatlar yaptı, daha sonra USS Eisenhower Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirledi. Washington'a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuru yapan Yunanistan, ayrıca Türkiye korkusuyla diğer bir müttefiki Fransa'dan 18 Rafale jeti satın aldı. Türkiye ise ABD tarafından F-35 programından daha önce çıkarılmıştı.

Yunanistan, Türkiye korkusundan dolayı geçtiğimiz sene yaz mevsiminden bu zamana kadar Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyuna alanına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlaması ile arka arkaya tatbikatlar gerçekleştirdi. Girit'ten Selanik'e kadar yaklaşık tüm Ege Denizi'ni barındıran tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında artan gerilimle beraber Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında safını aldı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere az zamanda sonra Güney Kıbrıs'a yapılan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da yetinmedi uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını olanak verdi.

Olayın ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyarette bulundu. Rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e gidiyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le beraber gezen Pompeo'nun ziyaretinden hemen sonra olağan dışı bir gelişme oldu. Atina yönetimine açık bir biçimde destekleyen ABD'nin, bununla da yetinmeyip Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yer aldı.

HERON'LAR TÜRKİYE SINIRINDA

Türk üretimi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) aylar içerisinde Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da dengeleri yerle bir etmesi ile birlikle harekete geçen Yunanistan, Ege Denizi'nde beklenen atağını yaptı.

MEİS PLANI!

Yakın zamanda imzalanacağı beklenen anlaşma ile Atina yönetimi Tel Aviv'den 20 Spike NLOS füzesi alacak. Haberlere göre, Yunanistan'ın silahlanma yarışının yeni adımı olan füzeler özellikle Türkiye karşısındaki adalara yerleştirecek.

İki ülkenin 'Türk provokasyonları'na karşı cephe aldığı ifade edilen Yunan medyası, Antalya Kaş'ın hemen karşısında ki Meis gibi küçük adaların İsrail füzelerinin yerleştirmesi için ideal olduğunu söyledi. Uluslararası anlaşmalara göre, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki birçok adaya silah konuşlandırması yasak ve Meis de bunlardan biri.

EN BÜYÜK ANLAŞMAYI İMZALADILAR

Yunanistan, İsrail'de drone ordusu satın alacak ayrıca askeri işbirliği için de anlaşmaya da varıldı. Bu zamana kadar imza atılan en büyük askeri anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kuruluyor.

Yerel medya, Yunanistan'ın İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi Iron Dome'a da (Demir Kubbe) ilgi gösterdiğini önceden de yazmıştı. Medya, bu kezde daha ileri gitti ve sistemin Türkiye'nin SİHA'larına karşı başarılı olup olamayacağına dair yazılar yazmıştı.

Demir Kubbe'nin bu zamana kadar çoklu füze saldırıları ve SİHA'lara karşı test edildiğini açıklayan medya, dokuz senedir kullanılan sistemin yüzde 90 başarıya ulaştığını duyurmuşyu. Singapur'un da bu zamanda kullandığı hava savunma sistemini isteyen ülkeler arasında ABD'de de var. Demir Kubbe'nin art arda 20 füze fırlatabildiğini söyleyen yerel medya, füzelerin menzilinin ise 150 kilometrekareyi bulduğunu belirtti.

"İHA'LAR GELECEKTEKİ ÇATIŞMALARDA DAHA YOĞUN KULLANILACAK"

Türkiye'nin insansız hava araçlarının kullanıldığı alanları öne çıkardığı raporda, şunlar kaydedildi:

"2020'de Dağlık Karabağ'daki savaş, Eylül 2019'da Libya'daki çatışmalar ve Mart 2020'de Suriye'deki Türk harekatı da dahil olmak üzere son zamanlardaki birçok çatışma, insansız hava araçlarının yoğun kullanımına sahne oldu."

SİHA ALMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Türkiye, insansız hava araçları teknolojisindeki üstün başarısı ile omuz kabartıyor.

Libya, Suriye ve son olarak Dağlık Karabağ'ın işgalci Ermenistan güçlerinden geri alınmasında büyük öneme sahip olan SİHA'lar için birçok ülke satın alma seçeneğini değerlendiriyor.

MACARİSTAN'DAN SİHA AÇIKLAMASI

Halihazırda Katar, Azerbaycan ve son olarak Avrupa Birliği ve NATO üyesi Polonya tarafından satın alınan SİHA'ları yakından takip eden ülkeler arasında Letonya, Kazakistan, Macaristan ve Romanya da bulunuyor.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Rus basınından Sputnik'e yaptığı açıklamada Bayraktar TB2'leri değerlendirdi.