Mehmet Şimşek'ten ''dezenflasyon'' mesajı Mehmet Şimşek'ten ''dezenflasyon'' mesajı

ABD enflasyon verilerinin ardından yükselen altın fiyatları, Fed'in faiz kararlarının ardından yeni güne düşüşle başladı. Dün ons fiyatı yüzde 0,4 artışla 2.325 dolardan kapanan altın, bugün 2.305 dolardan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 2.396 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 3.907 liradan, Cumhuriyet altını ise 16.355 liradan satılıyor.

Fed Faiz Oranını Sabit Tuttu
ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu oran, son 23 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Kararın ardından yayımlanan Fed'in projeksiyon grafiği, bu yıl için faiz indirimine gitme ihtimalinin tamamen ortadan kalktığını gösterdi. Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ABD'deki enflasyon verilerini "ilerleme" olarak değerlendirdiklerini ancak para politikasını gevşetmek için yeterli güvene sahip olmadıklarını belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar doğrultusunda, Fed'in eylülde faiz indirme ihtimali yüzde 66'ya, kasımda ise yüzde 98'e çıktı.

ABD Enflasyon Verileri Beklentilerin Altında Kaldı
ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,3 artışla beklentilerin altında kaldı. Bu veri, Temmuz 2022'den bu yana enflasyonun ilk kez aylık bazda değişim göstermediğini ortaya koydu.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ÜFE verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan altının ons fiyatında 2.280 ve 2.250 dolar seviyeleri destek, 2.320 ve 2.340 dolar seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.

Editör: Burak Hakkı Polat