Altın fiyatları, ABD'de yayımlanan ekonomik verilerin etkisiyle yükselmeye devam ediyor. Özellikle fiyat baskıları ve istihdam piyasasındaki zayıflama sinyalleri, altın fiyatlarını olumlu etkiledi. Ons altın, yüzde 1 artışla 2.351 dolara çıkarak son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları
Türkiye'de gram altın, ons altın ve Dolar/TL kuru etkisiyle 2.483 Türk Lirası civarında işlem görüyor. Çeyrek altın ise 4.050 Türk Lirası seviyesinde el değiştiriyor.

Merkez Bankaları Faiz Kararları
İngiltere, İsviçre, Norveç ve Brezilya'nın merkez bankaları faiz kararlarını açıkladı. İngiltere Merkez Bankası (BoE), 4 Temmuz'daki genel seçimler öncesinde politika faizini 16 yılın zirvesi olan yüzde 5,25'te sabit tuttu. Norveç Merkez Bankası da politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,5'te sabit bıraktı. Brezilya Merkez Bankası ise devam eden faiz indirim sürecine ara verdi.

İsviçre Merkez Bankası Sürpriz Yaptı
İsviçre Merkez Bankası (SNB) ise sürpriz bir karar alarak politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1,25'e indirdi. Bu adım, piyasalarda beklenmeyen bir hareket olarak değerlendirildi ve İsviçre Frangı'nın değer kaybetmesine neden oldu.

Merkez Bankası'nın rezervleri arttı! Merkez Bankası'nın rezervleri arttı!

Piyasa Değerlendirmesi
Altın, güvenli liman olarak ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar için cazip hale geliyor. ABD'deki ekonomik verilerin ve merkez bankalarının faiz kararlarının altın fiyatları üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının, küresel ekonomik gelişmeler ve merkez bankalarının politikalarına bağlı olarak dalgalanmaya devam edeceğini öngörüyor.

Editör: Burak Hakkı Polat