EPDK, bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen benzin ve motorin zamlarını erteledi. Benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş olarak yansıyacak zamların, döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatlarındaki değişiklikler göz önüne alınarak tekrar hesaplanacağı bildirildi.

Kirasını ödeyemeyen emekli huzurevlerine başvuruyor Kirasını ödeyemeyen emekli huzurevlerine başvuruyor

21 Haziran Cuma günü yürürlüğe girmesi beklenen akaryakıt zamları, EPDK'nın müdahalesiyle 24 Haziran Pazartesi gecesine ertelendi. Bu geceden itibaren geçerli olması planlanan zam, akaryakıt sektörü kaynaklarının belirttiği üzere güncel döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatlarına göre yeniden hesaplanacak.

Güncel Akaryakıt Fiyatları
İstanbul'da mevcut fiyatlarla motorinin litre fiyatı 40,67 lira, benzinin litre fiyatı 40,30 lira, LPG ise 20,19 liradan satılıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki değişiklikler, döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak sürekli güncelleniyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?
Türkiye'de akaryakıt fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek hesaplanıyor. Bu veriler, fiyat değişim farkı ile gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatını belirliyor.

Editör: Burak Hakkı Polat