Uygur Hareketi ABD Senato Tahsisat Komitesi’nin Dr. Gülşen Abbas’ın haksız tutukluluğuna karışan Çinli yetkililerin ABD vizelerinin kısıtlanmasını amaçlayan bir değişikliği oybirliğiyle onaylamasını takdirle karşıladı.
Senatör Dick Durbin tarafından desteklenen bu kararlı adım, Uygurlara yönelik keyfi tutuklamaları gerçekleştirenlere karşı kritik bir hamleyi temsil etmektedir.
Uygur Hareketi ABD Dr. Gülşan Abbas, kız kardeşi Uygur Hareketi başkanı Ruşen Abbas’ın Çin’de Uygurlara yönelik toplu tutuklama ve soykırım politikalarını kınamasının ardından 10 Eylül 2018 tarihinde haksız yere gözaltına alındı. Şu anda 62 yaşında olan Dr. Abbas, sürekli bakım gerektiren ağır sağlık sorunlarından muzdarip. Onun gözaltına alınması, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) muhalifleri ve ailelerini Çin sınırları ötesinde akraba cezalandırma yöntemleriyle hedef alan rahatsız edici ulus ötesi baskı uygulamasının altını çizmektedir.
Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas, “Senatör Durbin’e kız kardeşimin davasına olan bağlılığı için en derin şükranlarımı sunuyorum. Senato Tahsisat Komitesi’nin oybirliğiyle aldığı karar bir zaferdir ve ABD hükümetinin Uygur halkına verdiği desteğin yankılanan bir teyididir” dedi. “Gülşen çok uzun süredir haksız bir şekilde gözaltında tutuluyor. O ve haksız yere hapsedilen diğer tüm Uygurlar serbest bırakılana kadar rahat edemeyiz ve etmeyeceğiz. Bu değişiklik ÇKP’ye sert bir mesaj vermektedir: masum insanları alıkoymanın sonuçları olacaktır.”
Uygur Akademisi Başkanı ve Dr. Gülşen Abbas’ın kardeşi Dr. Rişat Abbas, “Senatör Durbin’in kararlı desteği ve Senato Tahsisat Komitesi’nin kararı ailemize ve ÇKP’nin baskıcı rejimi altında acı çeken tüm Uygurlara umut veriyor” dedi. “Bu değişiklik sadece kız kardeşimle ilgili değil; uluslararası toplumun hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de Uygur bölgesinde Uygur halkının yanında durduğuna dair net bir sinyal göndermekle ilgili.“
Dr. Gülşen Abbas’ın durumuna yönelik küresel tepki son aylarda yoğunlaştı. 12 Haziran’da 62. doğum gününü kutlayan Dr. Gülşen Abbas’ın haksız yere hapiste geçirdiği altıncı yılı, dünya çapında bir sosyal medya kampanyasına yol açtı. Yıllar süren savunuculuk faaliyetlerinin ardından 37 ülkeden milletvekilleri Abbas’ın serbest bırakılmasını talep etti. Ayrıca, 19 Haziran’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor, Çin Halk Cumhuriyeti’ni (ÇHC) Dr. Abbas’ın durumu hakkında bilgi vermeye çağıran bir açıklama yayınladı.
Uygur Hareketi yaptığı açıklamada, haksız yere gözaltında tutulan tüm Uygurların derhal serbest bırakılmasını savunmakta kararlı olduğunu belirtti ve uluslararası toplumu, Doğu Türkistan’daki soykırım politikalarına son vermesi için Çin hükümeti üzerindeki baskıyı arttırmaya çağırdı. Küresel liderleri, ÇKP’yi sorumlu tutmak ve Dr. Gülşen Abbas’ın derhal serbest bırakılmasını talep etmek için benzer önlemleri yürürlüğe koyarak bu emsali takip etmeye çağırdı.