SAĞLIK

Alerji nedir? Yaz alerjilerine dikkat!

Alerji, vücuttaki bağışıklık sisteminin dışarıdaki herhangi bir maddeye karşı tepki verme durumu olarak tanımlanır. Bu tepki verilen maddeler polen, arı ve diğer hayvan zehirleri, herhangi bir gıda, toz akarı, hayvan tüyü gibi birçok farklı şekilde olabilir. İşte alerji hakkında daha fazla bilgi...

Alerji, vücuttaki bağışıklık sisteminin dışarıdaki herhangi bir maddeye karşı tepki verme durumu olarak tanımlanır. Bu tepki verilen maddeler polen, arı ve diğer hayvan zehirleri, herhangi bir gıda, toz akarı, hayvan tüyü gibi birçok farklı şekilde olabilir. İşte alerji hakkında daha fazla bilgi:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ TEPKİSİ

 Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin, tanımadığı bir maddeye maruz kaldığında antikorlar üretmesiyle başlar. Bu antikorlar daha sonra aynı madde tekrar vücuda temas ettiğinde uyarılır. Uyarılan antikorlar, alerjik yanıtı tetiklemek için bağışıklık sistemi hücrelerini uyarır. Bu süreç sonucunda histamin gibi maddeler salınarak alerjik semptomlar ortaya çıkar. Kişi bu semptomları ciltte kızarıklık, kaşıntı, gözde kaşınma, burun akıntısı, hapşırma gibi çeşitli şekillerde gösterebilir.

ALERJİ TÜRLERİ

Alerjilerin birkaç farklı çeşidi bulunur. Gıda alerjisi, polen alerjisi, böcek/arı alerjisi, küf alerjisi gibi farklı türler vardır. Örneğin, gıda alerjisi belirli bir gıdanın tüketilmesinin ardından bağışıklık sisteminin yanıt vermesi durumudur. Gıda alerjilerinde, belirli gıdanın az bir miktarının tüketilmesi bile ciddi alerji belirtileri tetikleyebilir. Bu şiddetli durumlar arasında en önemlisi yaşamı tehdit eden anafilaksi reaksiyonlarıdır.

BELİRTİLER VE TEDAVİ

Alerjilerin vücutta yarattığı şiddet kişiden kişiye ve alerjen maddeye göre değişiklik gösterir. Bazıları sadece basit bir kızarıklık ve kaşıntı yapabilirken, bazıları anafilaksi adı verilen ölümcül olabilecek sistemik alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerji semptomlarını kontrol altına almak için tedavi genellikle alerji semptomlarını hafifletmeye yöneliktir.

Alerji, yaşam kalitesini etkileyebilen bir durumdur. Yaz mevsiminde ise daha sık ve çeşitli şekillerde görülür.

GÜNEŞ ALERJİSİ

 Güneş ışınlarının ciltte oluşturduğu kızarıklık, kabarıklık ve döküntülerdir. Bu reaksiyonlar bazen güneşe çıkmadan önce sürülen parfüm, losyon veya kremlere bağlı olarak da görülebilir. Güneşe maruz kalınma süresine ve kişiye göre değişkenlik gösterir. Güneş alerjisinden korunmak için:

10:00-16:00 saatleri arasında güneş altında kalmamaya özen gösterin.

Güneş gözlüğü ve şapka kullanın.

Vücudunuzun güneş gören bölgelerine parfüm, losyon sürmekten kaçının.

Koyu renkli ve uzun giysiler tercih edin.

Güneş koruyucu kullanmayı unutmayın.

POLEN ALERJİSİ

 Yazın büyüyen bitkiler, açan çiçekler ve uzayan çimler ciddi bir polen kaynağı oluşturur. Çayır, çimen ve tahıl polenleri yaz alerjilerinden en çok sorumlu olanlardır. Polen alerjisinden korunmak için:

Polenlerin en çok uçuştuğu sabah ve öğle saatlerinde pencere ve kapıları kapalı tutun.

Dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi yıkayın ve içeride kurutun.

Eve gelir gelmez duş almayı ihmal etmeyin.

BÖCEK/ARI ALERJİSİ

Yaz sıcağında açık havada daha fazla zaman geçirdiğimiz için böcek ısırıklarına bağlı alerjiler gelişebilir. Yaban arıları, karıncalar ve tahta kuruları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Böcek ısırıkları basit kızarıklıklardan, solunum zorluğu gibi hayatı tehdit eden ciddi durumlara kadar değişebilir. Eğer böcek sokmasına karşı bilinen bir alerjiniz varsa veya belirgin reaksiyonlar görüyorsanız, acilen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

KÜF ALERJİSİ

Yazın nemin arttığı zamanlarda havada yoğun olarak bulunan küf sporları alerjik reaksiyonlara yol açabilir. İç ortam küf mantarı alerjisi olanlar yıl boyunca etkilenebilir.