31 Mart yerel seçimlerinin ardından AK Parti içinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, parti içindeki durumu ve seçim sonuçlarının analizini yaparak önemli açıklamalarda bulundu. Çiçek, AK Parti'nin seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Partinin MR'ı çekiliyor. Nerede kireçlenme var? Organ zaafı var veya yok. Bu birinci ayağıdır. Ondan sonra da gereğinin yapılması lazım." şeklinde konuştu.

Türk Boyları ve Akraba Toplulukları Haberleşme Derneğinden 3 Mayıs mesajı Türk Boyları ve Akraba Toplulukları Haberleşme Derneğinden 3 Mayıs mesajı

Çiçek, partinin seçim sonuçlarını detaylı bir şekilde incelemesi gerektiğini ve bunun için örnek olarak tarihteki benzer seçimleri işaret etti. "AK Parti, siz de yazıyorsunuz; çok yönlü bir araştırma içinde. 1989 ve 1999 seçimleri iyi değerlendirilmeli. 1989'dan baktığınızda Anavatan kendi yönünden bazı değerlendirmeleri yaptı sonra gereğini yerine getiremedi." diyen Çiçek, siyasetin deneyim ve tecrübeyle belirlendiğini vurguladı.

Seçim sonuçlarının nedenlerini araştırırken her bölge ve her il için ayrı ayrı bakılması gerektiğini belirten Çiçek, "Her bölgeye her il, ilçeye göre değişir nedenler. Orta Anadolu'daki bir seçim kaybında birinci etken başkadır, Ege'de etken başkadır. Ayrı ayrı bakmak gerekiyor." ifadelerini kullandı. Ayrıca, siyasi partilerin fikir kulübü olmadığını ve akademik faaliyetler gibi tespitlerin yeterli olmayabileceğini vurgulayarak, "Gerçek neyse o! Gereğini yapmak şart." dedi.