SAĞLIK

İnsanın kendisine bile alerjisi olabilir!

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, insanın kendi teri ve gözyaşına alerjisi olabileceğini aktardı.

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, insanın kendi teri ve gözyaşına alerjisi olabileceğini aktardı.

Sputnik’e açıklamalarda bulunan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu Ter, vücudumuzun ısısını düzenlemekle birlikte aynı zamanda cilt yüzeyindeki nemin korunmasını sağlar.  Ancak faydalarının yanı sıra aşırı ter ve gözyaşı gibi vücut sıvıları, atopik dermatit olarak adlandırdığımız egzama hastalığının şikayetleri artıran tetikleyici veya alevlendirici faktör olarak kabul edilir" dedi.

SICAK HAVALARA DİKKAT!

"Egzamadaki deri lezyonları terlemeyle bağlantılı olarak şiddetlenir ve hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz günlerinde bireysel yatkınlığı olanlarda ter alerjisi olarak karşımıza çıkar"

EGZEMA HASTALARININ MİKROPLARA KARŞI SAVUNMA ÖZELLİĞİ AZALIR

“Egzama hastalarında cilt bariyerinin bozulmasıyla cildin su tutma özelliği azalır ve kuruluk başlar. Kuruluk egzamanın en önemli özelliğidir. Kuruluğa yoğun bir kaşıntı ve kızarıklık eşlik eder. Bariyer fonksiyonları bozulmasının diğer olumsuz yanı ise alerjenler kolayca cildi geçerek bağışıklık sistemimizi uyarırlar ve alerjik reaksiyon gelişmesine neden olur. Bu da hastalığın şiddetini artırır yani cildin daha da kötüleşmesine neden olur. Ayrıca egzama hastaların ciltlerinin mikroplara karşı savunma özellikleri de azalır. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Enfeksiyonlar da hem egzama şiddetini artırır hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkiler."

Egzamaya karşı alınabilecek önlemler ilgili Nacaroğlu şu tavsiyelerde bulundu:

"Ter ve gözyaşına bağlı egzaması olan hastalarda başlıca tedavi derinin etkin olarak nemlendirilmesi ve egzamanın alevlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması olarak özetlenebilir. Sıcaklık ve nem oranındaki ani değişikliklerden kaçınılmalı, terleme önlenmeli. Yünlü, tüylü ve naylon giyeceklerden uzak durup bol kesimli pamuklu giysiler tercih edilmeli. Cildi tahriş eden deterjanlardan ve kimyasal maddelerden sakınılmalı, parfümlü ve renkli sabunlar kullanılmamalı. Kaşınma ve çizik oluşumunu önlemek için tırnaklar kısa kesilmeli, küçük bebeklerin ellerine eldiven geçirilmeli. Egzamalı çocukların yüzde 80'i adölesan dönemden (ergenlik dönemi) önce iyileşir. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Bu nedenle hastalarımızın cilt bakımına her zaman dikkat etmeleri ve terleme gibi tetikleyici faktörlerden uzak durmaları gerekiyor"