ÖZEL HABER

Turan birliği için adım atıldı

Cumhurbaşkanı, Özbekistan ve Kazakistan hükümetleri arasında işçi faaliyetleri ve göçmen işçilerin haklarının korunması konusunda bir anlaşmayı onayladı. 


Cumhurbaşkanı, Özbekistan ve Kazakistan hükümetleri arasında işçi faaliyetleri ve göçmen işçilerin haklarının korunması konusunda bir anlaşmayı onayladı. 


Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, 25 Şubat tarihli kararname ile Özbekistan ve Kazakistan hükümetleri arasında, Kazakistan'da Özbekistan vatandaşı olan göçmen işçiler ile Özbekistan'da Kazakistan vatandaşı olan göçmen işçilerin haklarının korunması ve işçi faaliyetlerine ilişkin bir anlaşmayı onayladı.
Belge, 15 Nisan 2019'da Taşkent'te imzalansa da, yürürlüğe giriş tarihi 22 Mayıs 2020'de. Kazakistan Cumhurbaşkanı ise 26 Mart 2020'de anlaşmanın onaylanmasına ilişkin bir yasa imzalamıştı.


Anlaşmaya göre, iki ülke topraklarında göç akışlarını düzenlemek ve yasadışı işçi faaliyetlerini önlemek mümkün olacak. 
Belgede, göçmen işçi, 18 yaşını doldurmuş, yasal olarak ikinci eyaletin topraklarında ikamet eden ve yasal olarak orada ücretli işçi faaliyetlerinde bulunan bir kişi olarak çalışma ve yaşama hukuka sahip olacak.


Anlaşmaya göre, göçmen işçiler, kabul eden devletin mevzuatı ve iş sözleşmesi şartlarına uygun olarak dinlenme, başkaları için tehlike oluşturan akut hastalıklar için garantili miktarda ücretsiz tıbbi bakım imkanları, ikamet etme koşulları ve usulleri ile kendi topraklarında iş gücü faaliyetinin uygulanması ve göçmenleri kabul eden devletin yetkili makamları tarafından ilgilenilmesini kapsıyor.


Belgede, göçmen işçilerin ücretlendirilmesi, gelirlerinin, emekli maaşlarının ve sosyal güvenliklerinin vergilendirilmesi, ölüm veya yaralanma durumlarında ödeme ve tazminatın yanı sıra meslek hastalığı veya bunlarla bağlantılı diğer sağlık problemlerinden kaynaklanan zararın tazminini düzenleyeceği belirtiliyor. 


Anlaşma ayrıca eğitim belgelerinin tanınması prosedürünü de belirliyor. Yani, göçmen işçileri kabul eden devletin topraklarında emek faaliyetlerini yürütmek için, eğitim belgeleri, belgelerin tanınması için prosedürler uygulanmasını da içeriyor.

Aynı zamanda, uygun eğitimi almış pedagojik, tıbbi veya farmasötik faaliyetlerde bulunma hakkına sahip göçmen işçiler, kabul eden devletin mevzuatı tarafından oluşturulan eğitim belgelerinin tanınması prosedüründen geçerler. 

Özel yorum: Konusu geçen anlaşma Turan birliği için oldukça önemli bir anlaşmadır. Böyle bir anlaşmanın Türkiye ve Azerbaycan arasında da yapılması gerekmektedir. İlgili makamların böyle bir anlaşmanın Türk birliğinin, birlik ve beraberliği için çok önemli olduğunu dikkate alacaklarına umut ediyoruz.

Haberhergun