Kızıl Goncalar o tarihte geri dönüyor Kızıl Goncalar o tarihte geri dönüyor

Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı ve geleneksel hale gelen Türk Boyları Kültür Şenliği 16 Temmuz’da başlıyor.

Türk dünyasında geleneksel hale gelen ve yaklaşık çeyrek yüzyıldır süregelen Türk Boyları Kültür Şöleni, 16 Temmuz’da Yalova’da başlıyor. Başta Orta Asya’da bulunan Türk boylarının yanısıra Avrupa ve Balkanlara yayılmış Türk boylarından da yüksek düzeyde temsilciler katılacak. Turan’a mensup bütün boyların temsil edilmeye çalışıldığı şenlikte, 21. Yüzyılı Türk Dünyasının ortak ideal etrafında toplama ve güç birliğinin oluşturulması amacı hedefleniyor.

Şenlikte bir çok konferans, seminer ve kapalı toplantılar yapılarak sorunlar, idealler ve hayatın her alanında işbirlikleri konuları ele alınarak tebliğ haline getirilecek.

Türk cumhuriyetleri tarafından hükümet ve devlet düzeyinde katılımın yapıldığı şenlikte Avrupa ve Balkanlar’daki Türk boylarından da en üst düzeyde temsilciler katılıyor.

Yalova Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Derneği (YAFEM) Başkanı Özer Koyuncu ile yönetim kurulu üyesi Muhsin Sevencan, 24. Türk Boyları Kültür Şöleni organizasyonunu tanıtmak için basın mensupları ile bir araya geldiler. Yalova Engelsiz Kafe’de gerçekleşen toplantıda; Özer ve Sevencan, 16- 20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan programlardan bahsettiler.

‘YAFEM bir düşünce kuruluşudur’

YAFEM’in sadece halk oyunları derneği olmadığını söyleyen Sevencan, “YAFEM aynı zamanda bir düşünce kuruluşudur. Geçen yıl Karabağ konusunda buradan bildiri yayınladık. Bu yıl Karabağ işgalden kurtuldu. Biz Kuzey Irak’ta referandum öncesi, referandum olmasın diye basın bildirisi yayınladık. Kuzey Irak’ta referandum iptal edildi. Türkiye’nin ve Türk dünyasının bütün meselelerini düşünüp, sorunları ile ortaya koyuyoruz. Bildirilerimiz birçok dilde yayınlanıyor. Biz bu düşüncelerimizi bütün dünyaya, uluslararası boyutta aktarıyoruz. Folklor sadece halk oyunlarından ibaret değildir. Folklor bir milletin kendine has kıyafetten yemeğe kadar bütün imgelerini taşır. Bu yıl da ayın 16’sında başlayarak ayın 20’sine kadar 24. Türk Boyları Kültür Şölenimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Yalova’nın Kurtuluşu konserlerinde halk oyunlar ı ekibi de olacak..

YAFEM’in dünya ülkelerinde Yalova olarak anıldığından söz eden Dernek Başkanı Özer Koyuncu, “Bu yıl pandemi dolayısıyla tedbirler göz önünde bulundurularak, 24. Türk Boyları Kültür Şölenimizi ve 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşmamızı gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda Yalova Belediyesi tarafından Yalova’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen konserlerde YAFEM halk oyunları ekibi olarak yerimizi alacağız. Etkinliklerimize misafirlerimizi bekleriz” ifadelerini kullandı.

Türk dünyasının gazetecileri konuşacak

24. Türk Boyları Kültür Şöleni’nde şu etkinlikler yer alacak:

16 Temmuz Cuma günü saat 20.00’de Gazipaşa Caddesi’nde açılış kortej yürüyüşü, 20.30’da Halil İnalcık Kültür Merkezi Engelsiz Kafe’de sergi, 21.30’da Yalova Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda açılış gala gecesi. 17 Temmuz Cumartesi günü 09.00-16.00’da 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması. 17.00-19.00’da Suwonpark ve il dışında halk oyunları gösterileri. 18 Temmuz 09.00-16.00’da 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması, 16.00-17.00’de Türk Dünyası Şairleri şiir sunumu, 17.00-19.00’da Suwonpark ve il dışında halk oyunları gösterileri. 19 Temmuz Pazartesi günü 9.30-12.00’de Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Yalova’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. yıl etkinliklerine katılma, 10.30-14.00’de 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması, 16.00-18.00’de konferans, 17.00-19.00’da Suwonpark ve il dışında halk oyunları gösterileri. 20 Temmuz Salı günü ise 21.30’da Yalova Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda kapanış ve gala gecesi gerçekleştirilecek.

Kabardin, Çeçenistan, Osetya,Bosna Hersek, Yakutistan Saha, Kırgızistan, Güney Azerbaycan, İran , Baskurdistan, Kazakistan, Makedonya ve Romanya’daki Türk boyları şenliklere katılacak.

5 gün sürecek olan etkinlikler halka açık olacak

Editör: Haber Merkezi