DÜNYA

Zelenski 5 maddelik Zafer Planı'nı açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna için Zafer Planı'nı Ukrayna Parlamentosu'na sundu. Zelenski, beş maddeden oluşan planın maddelerinden birincisinin jeopolitik, ikinci ve üçüncüsünün askeri, dördüncüsünün ekonomik ve beşincisinin güvenlikle ilgili olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna için Zafer Planı'nı Ukrayna Parlamentosu'na sundu. Zelenski, beş maddeden oluşan planın maddelerinden birincisinin jeopolitik, ikinci ve üçüncüsünün askeri, dördüncüsünün ekonomik ve beşincisinin güvenlikle ilgili olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bugün Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada'da Ukrayna için Zafer Planı'nı sundu. Planın 5 maddeden oluştuğunu belirten Zelenski, şunları söyledi:

"Rusya'yı Barış Zirvesi'ne katılmaya ve savaşı sona erdirmeye hazır olmaya zorlamak için Zafer Planı'nı uygulamalıyız. Plan beş madde ve üç gizli ekten oluşmaktadır. İlki jeopolitik, ikinci ve üçüncüsü askeri, dördüncüsü ekonomik ve beşincisi güvenliktir. Maddeler zamana göre hesaplandı. İlk dört madde savaşın sona ereceği zamandır. Beşinci madde ise savaştan sonra güvenliği garanti altına almak içindir.

Bunlardan ilki Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesidir. Biz, Avrupa-Atlantik'i ve ortak yaşam tarzımızı koruyabileceğini kanıtlamış demokratik bir ulusuz. Rusya on yıllardır Avrupa'daki jeopolitik belirsizliği, yani Ukrayna'nın NATO üyesi olmamasını istismar etmiştir. Bu durum Rusya'yı güvenliğimize tecavüz etmeye teşvik etti. Şimdi Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesi gerçeği barış için gerçekten temel bir unsur haline gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunun farkındayız. Ancak Putin jeopolitik hesaplarının kaybetmekte olduğunu görmelidir. Ruslar bunu hissetmeli.

İkinci madde ise savunmadır. Bu, saldırgana karşı Ukrayna savunmasının geri dönüşü olmayan bir şekilde güçlendirilmesidir. Ukrayna'daki savaş alanında pozisyonlarımızı savunmak ve aynı zamanda savaşı Rusya topraklarına geri döndürmek gerçekçidir, böylece Ruslar savaşın ne olduğunu gerçekten hissedecek ve Rus propagandasına rağmen Kremlin'e karşı nefret duymaya başlayacaklar. 

Planın üçüncü maddesi caydırıcılıktır. Bunun altında da gizli bir uygulama var. ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya liderleri tarafından teslim alındı bile. Dünyada çok iyi bilinen bu caydırıcılık kavramını Ukrayna için içerikle doldurabilecek bazı devletler de olacaktır. Rus liderliği ancak yeterli yıkıcı bir karşılık almayacağına ikna olduğunda saldırgan davranır. Rusya bir karşılık verileceğini bildiğinde ve bu karşılığın ne olacağını anladığında, stratejik düşmanlarıyla bile müzakereleri ve istikrarlı bir şekilde bir arada yaşamayı seçiyor. Bu sayede Rusya'nın Ukrayna ve tüm Avrupa'ya karşı saldırganlıktan caydırılması mümkün olmaktadır.

Dördüncü madde stratejik ekonomik potansiyel. Doğal kaynaklar ve özellikle de trilyonlarca ABD doları değerindeki kritik metaller Ukrayna'da yoğunlaşmıştır. Bunlar arasında özellikle uranyum, titanyum, lityum, grafit ve küresel rekabette Rusya ve müttefiklerini ya da Ukrayna ve demokratik dünyayı güçlendirecek diğer stratejik açıdan değerli kaynaklar yer almaktadır. Ukrayna'nın kritik kaynakları, Ukrayna'nın küresel öneme sahip enerji ve gıda üretim potansiyeli ile birlikte Rusya'nın savaştaki temel saldırgan hedefleri arasındadır. Bu da bizim büyüme fırsatımızdır. Avrupa'nın ekonomik ve pek çok açıdan güvenlik özerkliği adına Avrupa Birliği'nin ekonomik olarak güçlendirilmesi. Bu da ABD ve G7'deki ortaklarımız için yatırımlarının karşılığını alabilecekleri bir müttefik olan Ukrayna ile çalışmak için bir fırsattır.

Beşinci madde ise savaş sonrası dönem için hesaplanmıştır. Bu savaştan sonra Ukrayna en deneyimli ve büyük askeri birliklerden birine sahip olacak. Bu insanlar, modern savaş konusunda gerçek deneyime, Batı silahlarını kullanma konusunda başarılı deneyime ve NATO ordusuyla çok yönlü etkileşim deneyimine sahip olacak askerlerimizdir. Ukrayna'nın bu deneyimi İttifak'ın savunmasını güçlendirmek ve Avrupa'da güvenliği garanti altına almak için kullanılmalıdır. Bu kahramanlarımız için değerli bir görevdir. Savaştan sonra, ortakların kabul etmesi halinde, Avrupa'da konuşlu ABD silahlı kuvvetlerinin bazı askeri birliklerinin Ukrayna birlikleriyle değiştirilmesini öngörüyoruz."