Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir" açıklamasını yaptı.

KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olması için Azerbaycan'ın aktif diplomatik çabalar gösterdiğini bildiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Azerbaycan olarak KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına asil üye olmasını destekliyoruz. Bu çok doğaldır. Çünkü tarihsel açıdan KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır. Orada yaşayan Türkler bizim kardeşimizdir." ifadesini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada da KKTC bayrağının ülkesindeki etkinliklerde dalgalanması gerektiğini ve dalgalanacağını söyledi. Aliyev, “Hak olan yolda birbirimizin yanında olacağız'' mesajını vermişti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, Aliyev’in açıklamalarını ve Azerbaycan-KKTC ilişkilerini TRT Haber'den Ayşe Şimşek'e değerlendirdi:

"Son dönemde KKTC - Azerbaycan ilişkileri emin adımlarla ilerliyor. Özellikle 2024 yılı KKTC ve Azerbaycan ilişkileri açısından dönüm noktası oldu. Azerbaycan Milli Meclisi'nin 5 Nisan'da yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, 'Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu' kurulması yönünde karar alınması Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıma yönündeki ilk dolaylı hamlesi olarak yorumlandı."

Kerkük’te neler oldu? Kerkük’te neler oldu?

AZERBAYCAN’IN KKTC’Yİ TANIMAMA SEBEBİ!

"Bugüne kadar Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımamasının önündeki engellerden bir tanesi özellikle bir dönem Avrupa Birliği’nin (AB) elinde tuttuğu işgal altındaki Karabağ’daki sözde Ermeni yönetimini tanıma tehdidi. Bu tehdit her ne kadar doğrudan resmi olarak Azerbaycan'a yönetilmemiş olsa da hemen her fırsatta Azerbaycan'a bu tehdit ima edildi. 2020’de Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşturulmasının ardından Avrupa bu kozunu kaybetti. Gerçekten de bu dönemden itibaren Azerbaycan-KKTC ilişkilerinde de ciddi manada gözle görülür bir iyileşme oldu. 2021 yılında Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurulması ve Türkiye ile Azerbaycan arasında Suşa Beyannamesi'nin imzalanması ve her şeyden önemlisi Karabağ’ın yeniden özgürleşerek Türk dünyasının bir parçası haline gelmesi KKTC’yi de daha belirgin ve görünür hale getirdi."

Editör: Haber Merkezi