Uygur Hareketi (CFU), Volkswagen’in (VW) Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Urumçi’deki soykırım politikalarındaki suç ortaklığını aklamaya yönelik bariz girişimlerini ortaya koyan ve Washington adreslerine gönderilen sızdırılmış bir denetim raporunu açıkladı.

Türk Ocakları İstanbul Şubesi'nden "Çin'in Uygur Soykırımı belgeseli" Türk Ocakları İstanbul Şubesi'nden "Çin'in Uygur Soykırımı belgeseli"

Uygur Hareketi (CFU), Volkswagen'in Guangdong Liangma Law tarafından yürütülen ve Berlin merkezli danışmanlık şirketi Löning tarafından denetlenen denetim, en temel uluslararası sosyal hesap verebilirlik standartlarını karşılayamadı. Volkswagen’in zorla çalıştırma iddialarından aklandığına dair iddiaları sadece yanıltıcı değil, aynı zamanda VW’yi dünyanın en kötü insan hakları zulümlerinden birine bulaştıran kasıtlı bir örtbasın parçası olduğunu gösterdi.

VW’nin Aralık 2023’te yaptığı denetimde Urumçi’deki fabrikasında “zorla çalıştırmaya dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı” iddiası, Uygur Hareketinin Ağustos 2024’te özel olarak ele geçirdiği bu sızıntı denetim raporuyla tamamen çürütülmüş oldu.

Financial Times, Der Spiegel ve ZDF ile paylaşılan bulgular, denetimin, VW’nin daha önce uygulandığını iddia ettiği işçi gizliliği ve kapsamlı görüşmeler de dahil olmak üzere SA8000 standardının önemli unsurlarını göz ardı ettiğini ortaya koymaktadır.

Ne Liangma ne de Löning SA8000 denetimlerini gerçekleştirmek üzere akredite edilmiştir. Aslında, Liangma’nın hukuk firmasının baş uyum sorumlusu Clive Greenwood, uzun bir bar işletmeciliği kariyerinin ardından kısa bir süre önce kendini uyum sorumlusu olarak yeniden keşfeden eksantrik bir figür, VW denetimi için işe alınmadan sadece bir yıl önce “Çin’de bir SA8000 denetiminin değeri nedir?” sorusuyla birlikte bir yığın fıstık resminin yer aldığı bir gönderi yayınladı. Bu tutarsızlıklar, Çin hükümetinin Uygurları soykırım, zorla çalıştırma ve asimilasyon programlarına tabi tuttuğu Doğu Türkistan’da VW’nin zorla çalıştırma değerlendirmesinin güvenilirliği konusunda ciddi şüphe uyandırmaktadır.

VW’nin yanlış güvencelerinin gerçek dünyada sonuçları olmuştur. Aralık 2023’te, küresel bir endeks sağlayıcısı olan Morgan Stanley Capital International (MSCI), zorla çalıştırma konusundaki endişeler nedeniyle ESG odaklı yatırımcıların VW hisselerini satın almasını engelleyen “kırmızı bayrağı” kaldırdı. Bu karar, VW’nin yatırımcıları ve küresel toplumu yanıltmak için bilerek yaydığı açık yalanlara dayanıyordu.

Uygur Hareketi başkanı Ruşen Abbas Volkswagen’in eylemlerini kınayarak şunları söyledi: “Bu sadece basit bir gözetim değil; temel insan onuruna kasıtlı, soğukkanlı bir ihanettir. Volkswagen’in dürüst davranmaya başlaması için daha kaç skandala karışması gerekiyor? Volkswagen’in aldatmacası ve gizlemesi, küresel insan hakları topluluğuna ve Çin’in insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle hapishanelerde veya zorunlu çalışma kamplarında kalan kız kardeşim Dr. Gülşen Abbas gibi milyonlarca mağdura doğrudan bir hakarettir. Masum insanların sömürülmesinden ve acı çekmesinden kazanç sağlamak ahlaki iflasın doruk noktasıdır. Volkswagen Uygur anavatanından derhal çıkmalı ve soykırıma karşı kesin bir tavır almalıdır. Bu hatalı bir denetimle ilgili değil, bir şirketin bilerek Uygur halkının yaşamı yerine kârına öncelik vermesiyle ilgilidir

Editör: Haber Merkezi